De “Petitie Soetardjo”

De Petitie Soetardjo werd volledig ondersteund door het Indo-Europees Verbond, vanuit de positie van de Indo-europeanen. Een autonoom Indië dat via een Rijksraad met Nederland verbonden bleef was in overeenstemming met haar denkbeelden.

In het jaar 1936 deed zich een belangrijk moment voor in de Volksraad. Er werd een voorstel tot resolutie ingediend om de Nederlandse regering en de Staten- Generaal te verzoeken een Rijksconferentie te organiseren waaraan vertegenwoordigers van Nederland én Nederlands-Indië zouden deelnemen.
In die conferentie zou een programma geformuleerd worden dat ten doel had binnen tien jaar geleidelijke hervormingen teweeg te brengen in Nederlands-Indië, met het oogmerk uiteindelijk de onafhankelijkheid te bereiken binnen het kader van artikel 1 van de Grondwet. (Artikel 1 betreft de 4 gebiedsdelen van het Koninkrijk der Nederlanden die gezamenlijk ondergeschikt waren aan het geheel, n.l. de Staat).
Het initiatiefvoorstel kwam van de voorzitter van de gematigde nationalistische Bond van Indonesische bestuursambtenaren, Soetardjo Kartohadikoesoemo.
Zijn voorstel zou de geschiedenis ingaan als de “Petitie Soetardjo”.
Met de steun van twee Europese partijen werd het voorstel bij meerderheid van 6 stemmen aangenomen.  De Nederlandse regering verwierp echter het voorstel in 1938 op grond van de stellige wens het huidige regeringsbeleid van hervormingen onverkort voort te zetten.
Daarmee werd zeer beslist aangegeven dat men een ‘dominionstatus’ voor Indië niet wenste.

Advertenties

5 thoughts on “De “Petitie Soetardjo”

 1. Zelfs al zou de petitie Soetardjo het resultaat zijn van een koloniaal zoethoudertje (VR) wat een enkeling als zodanig beoordeelt, we kennen het uiteindelijk gevolg van de afwijzing: ‘de vleugelslag van een vlinder kan een orkaan aan de andere kant van de wereld veroorzaken.’

  e.m.

 2. Ik vond die afwijzing een belangrijk moment, en ik denk Soetardjo ook. Onversneden afwijzing, voor het eerst! Wel bijna integraal teruggekomen in de 7 decemberrede. Maar dat was toen te laat.

 3. Nah , stel eens voor dat de Londho’s ook even slim zijn als de Britten.
  En de gemenebest idee van Mas Soetardjo Kartohadikusumo niet zo maar afwimpelen.
  Dan kunnen de Indische Nederlanders en de Totoks mss vredig met de Indonesiers in leven in goede vriendschap , wederzijdse respect en gelijkwaardigheid.
  Geen bersiap tijd , geen nationalisatie ,geen “politionele acties” . geen Zwarte Sinterklaas etc .

  • Ik heb niet het idee dat de Nederlanders zo slim waren om zelf de Unie (zie Linggadjati >> soevereiniteitsoverdracht) met de Nederlandse koning aan het hoofd uit te vinden. Het is gewoon afgekeken van het Britse gemenebest met de Engelse koning aan het hoofd. Daaronder soevereine staten, net als in de voorgestelde Unie. Soetardjo was zo slim om niet over soevereine staten te spreken. Hij beperkte zich tot een discussie over artikel 1 van de grondwet, gelijkwaardige delen van het koninkrijk. Dus nog geeneens Unie of gemenebest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s