Duitse burgers in Indië opgepakt

Even nadat in mei 1940 het Duitse leger in Nederland was binnengevallen, werden in Nederlands-Indië alle Duitsers van geboorte, die in Indië verbleven of woonachtig waren, opgepakt en gevangen genomen.

Deze regeringsmaatregel omvatte de categorieën:
-zij die de Duitse nationaliteit bezaten,
-Duitse Joden,
-politieke vluchtelingen die uit Duitse gebieden naar Indië waren uitgeweken,
-genaturaliseerde Duitsers,
-Indo-Europese Duitsers, en
-Duitse schepelingen van de Duitse schepen in de havens van Nederlands-Indië.
Zij allen werden ná 10 mei 1940 als staatsgevaarlijk beschouwd en van de ene dag op de andere onmiddellijk in gevangenschap genomen. Onder hen waren missionarissen en zendelingen, in Indië gewortelde gewone burgermannen en -vrouwen, gepensioneerde overheidsdienaren, planters, zakenlieden en anderen die al decennia lang in Indië werkzaam en woonachtig waren. In totaal werden ongeveer 2800 personen geïnterneerd.
De vrouwen kwamen in beschermingskampen op Java en Sumatra terecht. De mannen werden na eerst in verschillende kampen te zijn ondergebracht later in 1940 bijeengebracht in een speciaal ingericht kamp in Atjeh.
Uit getuigenverklaringen is gebleken dat de Nederlandse kampbewakers gewelddadig en meedogenloos hun Duitse gevangenen hebben bejegend.
Water en voedsel tekorten, vervuiling, ziekten, harde strafmaatregelen maakten de kampen tot een hel.

10 gedachten over “Duitse burgers in Indië opgepakt

 1. In jan. 1942 werd de Van Imhoff door een Japanse bommenwerper geraakt. Het schip was op weg naar Brits-Indië, met aan boord in Indië opgepakte Duitsers. Het schip zonk niet meteen, er was tijd genoeg voor de Nederlandse bemanning om zich in veiligheid te brengen. Ruim 480 Duitse geïnterneerden zaten in het ruim, achter prikkeldraad, en zij mochten als laatsten van boord, naarstig op zoek naar reddingsmiddelen. Voordat de kapitein van boord ging heeft hij nog wel een noodsignaal uitgezonden. Een Nederlands schip reageerde daarop maar de bemanning deed geen enkele poging de drenkelingen te redden toen bleek dat het om Duitsers ging. 411 Duitse gevangenen hebben het transport niet overleefd.
  In 1965 werd er een documentaire over gemaakt voor Achter het Nieuws van de Vara. Het is nooit uitgezonden, men vond het niet kunnen dat naar buiten zou komen dat Nederland ook fouten zou hebben gemaakt. De film is al 44 jaar spoorloos.
  Aldus Ad van Liempt in de Volkskrant, nav de tv serie De Oorlog

 2. Het is goed om hierover na te denken en ook bij de Duitsers zijn er onschuldige slachtoffers gevallen. Mensen die niks te maken hadden met het beginnen van een oorlog. En als je als Nederlands persoon er niet mee eens was werd je ook afgemaakt door de massa…..dus je hield je kop wel. Slikken of stikken.
  De mens is een kudde dier ..behalve ik dan 🙂

  • @De mens is een kudde dier ..behalve ik dan@

   Dream on!
   Je eerste alinea houdt me wel wakker. 😉
   Peace on earth!

   e.m.

 3. Tja …. hoe zou het zijn als iedere 2de dinsdag van de maand een groepje Duitsers met rood-geel-zwarte pajongs zou demonstreren voor de Nederlandse ambassade in Berlijn en vervolgens een petitie zou overhandigen aan de Nederlandse ambassadeur, strekkende het verzoek om excuses, eerherstel en schadevergoeding voor al die onschuldigen die in Nederlands Indië zonder vorm van proces als “staatsgevaarlijk” werden geïnterneerd, in de ruimen van hellships werden geschopt en ook nog in een concentratiekamp in Suriname terechtkwamen?

  Inderdaad … het nadenken waard. Helaas lijkt niet iedereen zo ver. Volgende week dinsdag zal de Stichting JES vast en zeker voor de zoveelste keer welgemoed op pad gaan in Den Haag, richting Japanse ambassade, gele pajongs in top.

  Wann wird man je verstehen ….?

  Pak Pierre

  • Mss.kan je hierover in diverse oude kranten vinden nl dit ,dat ik eens had vernomen over de Duitse nakomelingen ,die niet gevangen
   zaten in Japansekampen.Na de Japanse capitulatie door het Ned. gezag werden afgezonderd en op de boot werden gezet richting Heimat .die net als bij ons nooit van deze personen afwisten.
   Hoe was de verscheping en ontvangst aldaar?.
   Ik heb er veel over gehoord maar kan ’t niet hard maken.
   groeten Bo

   • In de zwerftocht van mijn moeder en ik in Soerabaja direct na de Japanse inval hebben wij enkele weken samengewoond met een Duitse vrouw en haar dochter. Een man heb ik niet gezien. Na ons vertrek naar weer een ander adres hebben we geen contact meer gehad.
    In de VS zijn de Japanse ingezetenen ook geïnterneerd geweest.

 4. @ geachte Heer Bo Keller
  Beter laat dan nooit.
  Het gaat om de “operatie Black Tulip”, de deportatie van in Nederland woonachtige Duitserss aangemerkt als Staatsfeinden, naar “die Heimat”. Op basis daarvan zou de toenmalige Minister Maarseveen ook Anne Frank, een bekende Nederlander van de Eeuw, teruggestuurd hebben naar “die Heimat”, grapje.

  Het past wel in de Nederlandse politiek om Rasvreemden uit te wijzen al dan niet toe te laten zoals de Oosters georiënteerde Indische Nederlanders, en dat is geen grapje

  • Egosum,
   Anne Frank was/is wel een bekende, maar géén “Nederlandse” ,want had nog steeds de Duitse Nationaliteit evenals haar vader.

 5. Tijdens de recherches voor een boek over de internering van Duitse KNIL-militairen, politie-agenten, planters, zakenlieden, zendelingen, Duitse Joden en Duitse Indo’s bij het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië kwam ik eind 2011 in Duitse en Nederlandse archieven een van de grootste schandalen uit de maritieme geschiedenis van Nederland op het spoor, waarover tot op heden een mysterieuze sluier hangt. Ruim 78 jaar geleden, op 19 januari 1942, voltrok zich circa 150 zeemijl voor de kust van Sumatra een haast onbeschrijfelijk drama, waarvan de ware toedracht door de desbetreffende autoriteiten decennia lang angstvallig in de doofpot is gehouden. Ik nam daarom het besluit, mij intensief met deze doofpotaffaire bezig te houden om in mijn boek(en) en artikels een waarheidsgetrouw beeld te scheppen van alle gebeurtenissen rondom de tragische dood van 411 onschuldige gevangenen, waaronder talrijke Joden, die men op uitdrukkelijk gezag van hoger hand willens en wetens heeft laten verdrinken en aan de bemanning vervolgens het bevel gaf, daarover te zwijgen. De schuld werd de kapitein in de schoenen geschoven die daardoor de rest van zijn leven onder dit trauma gebukt ging. Met mijn publicaties hoop ik dit recht te zetten, de vergeten slachtoffers uit de anonimiteit te halen en hen postuum eer te bewijzen.

  https://www.facebook.com/HetVanImhoffSchandaal/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s