Kempeitai

Keizer Meiji begon in 1871 het politiebeleid grondig te reorganiseren tegen het opkomend radicalisme in Japan. De politietaken werden uitgebreid met wettelijke bevoegdheden die de controle omvatten van bijna alle facetten van de Japanse samenleving.
The Japanese secret service, then and now by Richard Deacon

Uit ver doorgevoerde reorganisaties van het politiebeleid in Japan ontstond in 1881 de Kempeitai.
Ten tijde van de 2de Wereldoorlog was de Kempeitai zowel in Japan als in de bezette gebieden uitgegroeid tot de meest gevreesde organisatie. Hun bemoeienis omvatte alle aspecten betreffende de naleving van wetten en sociale controle, uitgevoerd via normaal politiewerk tot inlichtingendienst en contraspionage.
Bij arrestatie werden alle verdachten daadwerkelijk schuldig bevonden en marteling van de arrestanten was een normaal hulpmiddel om “bekentenissen” los te krijgen. Dit martelen werd met instemming van de Keizerlijke Generale Staf getolereerd.
Met dit aanvaard “Kikosaku”concept (zeer strenge afstraffing zonder ingrijpen van krijgswettelijke normen) was elke Kempeitai agent tegelijk alles in een, onderzoeker, rechter, jury en terechtsteller.
De Kempeitai rekruteerde zijn leden uit de hogere soldatenrangen en tevens aan de psychische hardheid en mentale vereisten van de eenheid voldeden.
Zij werden opgeleid in militaire politiescholen. Speciale units kregen additionele training in Kempeitai methoden en ideologie.
De Kempeitai was direct verantwoording schuldig aan de Minister van Oorlog en tijdens WO II aan Hideki Tojo, de oorlogzuchtige premier van Japan, ex-commandant van de Kempeitai in Mantsjoerije.

11 gedachten over “Kempeitai

 1. Zij werden opgeleid tot menselijke beesten zo zei dit van huis uit al niet waren.
  Ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel van deze beestmensen zijn opgehangen .
  Nmi een te milde vonnis voor deze uitverkorenen.
  siBo

  • Bij mijn inwoning bij de Kenpeitai in Soerabaja (1944) is het mij opgevallen (uit herinnering later) dat er weliswaar steeds twee Japanners bij de verhoren waren, maar dat deze alleen hebben toegekeken en geluisterd. Het vuile werk werd door drie Indonesiërs gedaan, zij konden behoorlijk meppen. Waren zij afkomstig van de PID? Zij hadden steeds donkere brillen op. Sinds die tijd heb ik een hekel aan mensen met een donkere bril op, vooral als je met ze praat en ze hun bril niet afzetten.
   Na de capitulatie van Japan kreeg in Soerabaja de Kenpeitai de opdracht te zorgen voor orde en rust. Dat deden ze uiteraard bijzonder goed. Het ging in Soerabaja pas fout toen op 23 september 1945 na een fout van een Nederlander die de havens moest inspecteren, een groot deel van de Japanners mocht vertrekken naar hun concentratiepunt Poedjon.

 2. Als Knil soldaat heb ik in 1946 in Medan dat tuig bewaakt , denkende dat ze wel berecht zouden worden. Er werd me soms wel wat ingefluisterd en niet alleen door lager geplaatste
  functionarissen.Als jong soldaat verwachtte ik , dat deze figuren hun straf niet zouden ontlopen De geschiedenis wees anders uit.
  siBo

 3. Naar schatting zijn in Nederlands-Indië ongeveer 5.000[bron?] personen geëxecuteerd (mannen, vrouwen en kinderen), van wie een groot aantal zonder enige vorm van proces.
  Om maar te zwijgen over hun specialiteit , nml.het vergaren van bekentenissen .
  siBo

  • Ik zat bij de Kenpeitai in Soerabaja in een eenpersoonscel met een eigen buitenkooi. Af en toe kreeg je enkele dagen inwoning van een andere gevangene. Later heb ik begrepen dat er een uitwisseling werd verwacht van gegevens, die er later uitgerammeld werden. Ik weet het niet meer, maar ik dacht zo’n vijf of zes logés te hebben gehad. Geen een heb ik nog terug gezien.

   • De wonderen zijn de wereld nog niet uit ,want waar anders dan in ’t museum ”Bronbeek”dat historisch en naar waarheid juist een foto van 2 Nederlanders toont met als beschrijving ;GERED DOOR DE KEMPETAI.
    Alleen,dat klein krabbeltje van de duizenden doden en slachtoffers van dit
    tuig zijn ze nog aan ’t opsporen.Mss ,dat ik dit nog mag meemaken!
    siBo

   • Heer Bo Keller: Ik heb die foto niet gezien, en ik ken dus de toenmalige situatie daarvan niet. Het is wel zo dat na de capitulatie van Japan in Soerabaja de Kenpeitai de opdracht kreeg rust en orde te bewaren. Dat deden ze redelijk goed, overigens op de op hun bekende manier. Wat ik heb meegemaakt is dat na het vlagincident op het Oranjehotel op 19 september 1945 en de dag daarna een grote demonstratie hardhandig werd uiteen gejaagd. Echt hardhandig! Maar ook de patrouilles in de wijken werden door de pemoeda’s gevreesd. De echte bersiap begon na het toegestane voortijdig vertrek van een groot deel van de Japanse troepenmacht na 23 september. De resterende Kenpeitai-militairen konden niet anders dan zich terugtrekken op hun hoofdkwartier en de wapendepots. Blijft mij te melden dat logeren bij de Kenpeitai niet plezierig was. Maar ik leef nog!

 4. De betreffende foto ,luidt en duidelijk te bezichtingen na het eerbetoon aan de rijzende zon,
  ’t ligt links in de tweede diep liggende vitrine van zaal 4.
  Probeer dan in de volgende zaal (bersiap),buiten de de gillende Tomo wat terug te vinden
  bijv.Soerabaja of Depok of Semarang of en nog meer of.
  Uit een klein mijnstadje zijn maar enkele levend (?) terug gekomen
  uit deze verschrikkingen van hun logeerparty bij de Kempeitai te Bukit Tinggi.
  siBo

 5. Mijn vader Theodorus Govert van Kampen is in de Lowok Waru hevangenis van de Kempeitai te Malang overleden (vermoord).
  Mijn oom Pierre Theodore van Kampen werd in een Kempeitai gevangenis te Jakarta vermoord.
  Mijn oom ligt op Menteng Pulu begraven . Mijn vader heeft geen graf ….

  • Ik weet eigenlijk niet of er bij de graven van de Kenpeitai-slachtoffers bekend is wat hun doodsoorzaak is geweest. Of dat er in het geheel wel bekend is dat de begravene een Kenpeitaislachtoffer is geweest. Volgens mij zijn in Soerabaja de archieven van de Kenpeitai tijdens de slag om Soerabaja verloren gegaan. Ik heb mezelf daar nooit terug kunnen vinden. Geeft niet, ik leef.

 6. in oorlogen veranderen soldaten in beesten–ook Nederlanders hebben gemoord en verkracht. wijs eerst naar jezelf voor je anderen beschuldigd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s