Bali, vroege geschiedenis

Balinese legenden schrijven de oorsprong van hun Hindoecultuur toe aan Java. Zo zou de uit de 14de eeuw stammende Poera Besakih, het belangrijkste tempelcomplex op de Gunung Agung gesticht zijn door de heilige kluizenaar ‘Sang Kulputih’ uit Modjopahit.

Eeuwenlang bleef Bali gespaard voor Portugese, Nederlandse of Engelse inmenging. Nootmuskaat en kruidnagel werden er niet verbouwd. De pijlers van de economie werden gevormd door de verbouwing van (natte) rijst. Een edict uit 896 vermeldt de functie van een “tunnelbouwer voor de irrigatiewerken” (oendagi pengaroeng) en een edict uit 1022 heeft het over de instelling van een kesoewakan, een samenwerkingsverband tussen dorpen voor het aanleggen en in standhouden van irrigatiewerken, tegenwoordig als soebak omschreven.
De oudste Balinese koninkrijken dateren zeker van vóór de 9de eeuw. De oudste gedateerde inscriptie die gevonden is, zou in 882 zijn aangebracht.
Een inscriptie uit 913 maakt melding van de Warmadera dynastie, dit zou erop kunnen wijzen dat het Hindoeïsme kort nadat het op Java was geïntroduceerd, naar Bali is overgebracht.
Tot omstreek 1000 zijn alle oorkonden en gedenk- stenen in het oud-Balinees gesteld, daarna, onder invloed van de steeds toenemende relatie met Java, deed het oud-Javaans haar intrede
. Het verstevigen van de banden tussen Bali en Oost-Java kwam onder andere tot uitdrukking door het huwelijk van de Balinese vorst Oedayana met de Javaanse prinses Mahendradatta, een van hun kinderen was Airlangga, die later koning van Oost-Java zou worden.

4 gedachten over “Bali, vroege geschiedenis

 1. Quote:
  “Een inscriptie uit 913 maakt melding van de Warmadera dynastie, dit zou erop kunnen wijzen dat het Hindoeïsme kort nadat het op Java was geïntroduceerd, naar Bali is overgebracht.”
  ————————————————————————————————————–
  Hinduisme werd geintroduceerd in WEST JAVA omstreeks de 1ste eeuw na Christus.
  Salaka Nagara (was al bekend bij Ptolomeus omstreeks 150 ) , de eerste heerser was
  Prabu Darmalokapala Dewawarman Aji Raksa Gapura Sagara ( bekend als Dewamarwan I .

  • Maar het was pas acht eeuwen daarna dat een Oost-Javaanse Hindoe-koning het eiland Bali veroverde. Vanaf die tijd (ca. 900 nC) heben Javaanse Hindoe-priesters meer invloed gekregen op Bali.

   e.m.

 2. 8 eeuwen later is niet dezelfde als “dit zou erop kunnen wijzen dat het Hindoeïsme kort nadat het op Java was geïntroduceerd, “.

  De Hindu beschaving verplaats vanaf West Java richting het Oosten , de volledige oversteek van Hindu kwam na de teloorgang van Pajajaran(West Java) en in het bijzonder van Majapahit.
  Door de komst van Islam.
  Majapit hof/edelen, priesters hadden de oversteek gemaakt naar Bali.

  • @8 eeuwen later is niet dezelfde als “dit zou erop kunnen wijzen dat het Hindoeïsme kort nadat het op Java was geïntroduceerd, “.@

   Eens!

   e.m.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s