Misleidende propaganda

Nederland bleef onkundig van de gevaarvolle en erbarmelijke positie van de soldaten in Indonesië. De propagandamachine draaide op volle toeren. Van een juiste berichtgeving was totaal geen sprake.

In de jaren 1946-1950 werden vooral geen beelden van oorlogsgeweld en guerrilla-aanvallen op het Polygoon- Profilti nieuwsbulletin in de bioscopen vertoond.
Ook de berichtgeving in de kranten was ronduit slecht te noemen, verslaglegging van de zware oorlogsomstandigheden waar de troepen zich hier en daar in bevonden was pover en onjuist.
De journalistiek droop van eerbied voor de autoriteiten. De radio-interviews werden vol respect voor de gezaghebbers op een overbeleefde en bijna kinderlijke wijze afgenomen.
Geïnformeerd werd bijvoorbeeld of de reis van betrokkene goed was verlopen en hoe de reis werd voortgezet. Niets wees op het voortdurende gevaar waaraan de troepen waren blootgesteld of de miserabele voedselsituatie waarin ze verkeerden.
Officiële instanties hamerden het erin, het gaat slechts om een handjevol extremisten en terroristen.
Heus, de Indonesiërs staan achter Nederland.
In de bioscopen werden filmbeelden vertoond van duizenden juichende Indonesiërs die blij waren met de komst van de Nederlanders alsook beelden van nonchalant lopende patrouilles door vriendelijke kampongs waar de soldaten voedsel van de bevolking kregen aangereikt als ze even gingen rusten.
Zo werd de werkelijkheid voor het grote publiek in Nederland angstvallig weggehouden.

Een gedachte over “Misleidende propaganda

  1. Mijn buurman werd als dienstplichtig soldaat naar Indië gestuurd. “Ze schoten met scherp op ons..” vertelde hij geschokt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s