De Bataviasche Jachtclub

Reeds in de VOC-tijd deed men in de Baai van Batavia aan pleziervaren. Het was het genoegen van hooggeplaatste heren die eerder verpozing zochten met spijs en drank dan dat er sprake was van een sportieve beoefening.

Begin 1900 kwam het plezierzeilen als sportieve bezigheid langzaam op. Geregeld werden vrije dagen benut om met voornamelijk Inheemse vissersvaartuigen te varen. Ook scheepssloepen werden omgebouwd tot plezierjacht.
Later lieten geregelde zeilers hun jachten elders bouwen om meer zeilcapaciteit te verkrijgen. In 1910 hield men de eerste zeilwedstrijd in de haven van Tandjong Priok.
Spoedig daarna werd nog in hetzelfde jaar de Bataviasche jachtclub opgericht. Op een terrein bij de haven aan de rivier Tjiliwoeng stonden wat loodsen opgesteld voor het onderbrengen van de vele zeilattributen, ook een klein clubhuis ontbrak niet.
Door gestage uitbreiding van de club verhuisde men later naar een terrein in Tandjong Priok, nabij een zoetwaterkanaal waar de jachthaven zijn plek kreeg en de boten in rustig water konden liggen.
Een fraai nieuw clubgebouw werd op 7 augustus 1926 in gebruik genomen, vanaf dat moment gold de nieuwe naam “Jachtclub Tandjong Priok”.
Niet alleen het aantal leden (2500 in 1927)breidde zich snel uit, maar ook de jachten (250 in alle klassen), motorboten en kano’s namen evenzeer in aantallen toe. Wedstrijden werden 3 à 4 maal per jaar gehouden, waaraan eveneens door Marine en Koopvaardij werd deelgenomen.
De “Jachtclub” werd een begrip in Batavia.

5 gedachten over “De Bataviasche Jachtclub

 1. Hallo ,
  Ik ben in het bezit van een aantal foto’s van wedstrijden georganiseerd door de Bataviasche jachtclub ,uit de periode 1927-1939,merendeels van de beroemde Zes-meter klasse.Bij interesse kan ik ze fotograferen en mailen
  groet Marc Heijke

   • Ben zeer benieuwd. Mijn grootvader was lid van deze jachtclub en nam deel aan zeilwedstrijden met de 45m2 Melanie -bedrijfsjacht van de KPM-, de Dicky -sloep gebouwd voor de sloepenrace met de Rotterdamse LLoyd, de Maatschappij Nederland en de KNSM-. Ik heb nog foto’s en een door mijn grootvader gebouwd model van de Melanie. Ben erg benieuwd. Rob van der Mije

  • Goeden dag,
   Mijn grootvader in de eerste helft van de dertiger jaren en een vriend van mij omsyreeks 1950 waren lid van de Bataviasche Jachtclub. Mijn grootvader heeft daar gezeild met de Melanie, ik dacht een 45 kwadraat en de Dicky (een sloep voor de sloepenwedstrijd met de RL en de Nederland).
   Mijn vriend zeilde in een 16 kwadraat.
   Ik zou het reuze leuk vinden als U foto’s heeft uit de eind twintiger jaren, begin 30e jaren.
   Vriendelijke dank
   Rob van der Mije

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s