‘Bragaderen’ in Bandoeng

Het besluit van het gouvernement om in 1914 het Departement van Oorlog en later in 1920 het Departement van Gouvernementsbedrijven van Batavia naar Bandoeng te verplaatsen gaf een stevige impuls aan de stad.

Bandoeng was omstreek 1925 een booming town en luisterde verrukt naar de beschrijving ‘Parijs van Java’. De bekendste winkelstraat van Bandoeg was de ‘Braga’ en werd later ‘The fifth avenue van Nederlands-Indië’ genoemd.
De burgemeester van Bandoeng, de heer B. Coops, eiste indertijd dat ieder pand aan de Braga qua architectuur moest voldoen aan een ontwerp naar Westers design. En dat geschiedde!
Een keur aan architecten, uit Nederland naar het beloofde land uitgeweken, vestigden hun reputaties met de bouw van ruim opgezette kantoren, banken, hotels, en winkels, alle gerangschikt langs de Braga en de omliggend straten.
De Braga werd een promenade waarlangs exclusieve winkels pronkten met luxueuze en dure artikelen van bekende merken uit Amerika, Europa en andere landen. Ondermeer het warenhuis Onderling Belang met kwaliteitsartikelen, de horlogerie Stocker met Rolex, Titoni, Mido en Omega, Fuchs en Rens met de automerken De Soto, Chrysler, Plymouth, Renault en Fargo, en de restaurants en bakkerijen als Kuil en Versteeg, Het Snoephuis, Maison Boin en . . Maison Bogerijen (cuisinier, confiseur, patissier en glacier).
Dagelijks flaneerde men graag langs de luxe winkels en druk bezette terrasjes van de Braga, de planters, de ambtenaren, militairen en zakenlieden, samen met hun gezinnen. Het was ‘the place to see or be seen’.

10 gedachten over “‘Bragaderen’ in Bandoeng

 1. ‘Maison Boin’ heette in mijn herinnering Maison de Bonnetterie (vind je nu nog in Den Haag).
  Dan was er nog op de hoek t.o. het DENIS-gebouw = (De Ned. Ind. Spaarbank)’Winkelmaatschappij Braga’ vergelijk met ‘Het Snoephuis’ maar wij vonden het rianter, met een buitenterras. Denk ook aan ‘Sneep’ fietsenhandel met o.a. Engelse Phillips fietsen met Stermey Archer 3-versnellingsnaaf.’Stocker’ herinner ik mij niet, wél ‘De Concurrent’ en ‘Luyckx'(schrijfwijze niet zeker) waarvan de 2 zusjes Lenie en Mies op de BSV-school Riouwstraat zaten. Ik zat in dezelfde klas als Mies.

 2. Braga in Bandoeng.
  Ja, het was een mooie tijd, de jaren vóór en ná de 2e wereldoorlog.
  Horlogerie STOCKER.
  Juweliersbedrijf DE CONCURRENT.
  Voor maatkleding: KELLER en SAVELKOUL
  Apotheek: RATHKAMP & Co.
  Al deze zaken stonden aan de Braga. En niet te vergeten Maison BOGERIJEN waar je een lekker kopje koffie kon drinken of een ijsje kon nuttigen. Ja, vervlogen jaren.

   • Ja dat klopt, mijn moeder heeft bij Luyckx in Bandung nog gewerkt als verkoopster.
    In 2009 met mijn ouders teruggegaan, het is nu een Sony store geworden.

   • Ik ben namelijk een boek aan het schrijven over de Nederlandse kunstenaar HAN SNEL die 50 jaar in Indonesie heeft gewoond en die vermeldde die kunsthandel. Kan je mij even mailen op dirk.jj.vleugels@gmail.com

 3. Ja, dat waren mooie tijden geweest
  “Bragaderen in Bandoeng”. Niet te vergeten ijsje eten bij “BALTIC” een filmpje pikken bij “BRAGA SKY” ook een paar passen geleerd bij dansschool “VAN DE KRAAN” en nog veel meer leuke gezellige “MEMORIES”. Love Jone

 4. Hier is het boek over de Nederlandse kunstschilder HAN SNEL te koop: https://www.amazon.co.uk/Han-Snel-Kunstenaar-Avonturier-Levensgenieter/dp/1546413987/

  De Nederlandse kunstschilder Han Snel (1925-1998) woonde en werkte gedurende een halve eeuw op het Indonesisch eiland Bali. De auteur, die reeds sinds 1983 op het eiland Bali woont, was een vriend van de kunstenaar. Er bestond nog geen biografie van Han Snel. Dit boek vult deze leemte aan. Deze biografie begint met zijn jeugd in Scheveningen, zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn gedwongen vertrek naar Indonesië als dienstplichtige soldaat. De lezer krijgt ook een inkijk in de woelige jaren van de jonge Indonesische Republiek en hoe Han Snel dit alles overleefde en een beroemd artiest werd. De informatie voor dit boek komt uit de mond van Han Snel zelf, die uitgebreid geïnterviewd werd door de auteur. Een tweede informatiebron is Siti Snel, zijn weduwe, die nog steeds op Bali woont.

 5. Ik heb nog een voorwerp opscheplepel uit de Concurent in de orginele verpakking. Speciaal gegraveerd voor de officieren van15e baton 1e cie dd 21-4-32. Ik ben benieuwd of er ng meer van is. was geschonken aan mijn opa.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s