Tjepoe

Japanse troepen van de 48ste divisie landden in Kragan en hadden de opdracht door te stoten naar Soerabaja. Op 2 maart 1942 troffen zij bij Tjepoe de vernielde brug over de Solorivier aan. Pas op 4 maart kon met de aanleg van een noodbrug worden verder getrokken.


Waar de Bengawan Solo komend vanaf Ngawi (Oost- Java) afbuigt naar Bodjonegoro ligt het stadje Tjepoe. Iets verderop lag het uitgestrekte olieterrein Kawengan met boorputten en tankopslagplaatsen.


Ver voor de vijandelijkheden met Japan had men zich hier al op het ergste voorbereid, het gehele terrein was voorzien van elektrische geleidingen die op het kritieke moment de aangebrachte springstofladingen direct tot ontbranding zouden kunnen brengen. Een uitgekiende technische uitvoering zou er voor zorgen dat de totale onbruikbaarheid van de boorputten werd bereikt.
In de vroege uren van 1 maart 1942 landden de Japanners bij Rembang aan de kust en stootten met grote snelheid door naar Tjepoe. De vernielingsploegen te Kawengan begonnen aan hun bitter karwei, even later gadegeslagen door een drietal laagvliegende, rondkringelende Japanse jagers.
Hun aanwezigheid werkte demoraliserend op de Javaanse mandoers, waarvan een aantal deserteerde, hetgeen de sterkte van de ploegen tot de helft verminderde.
Net op tijd, de Japanners vertoonden zich al in de omgeving, werd het zenuwslopend vernielingswerk beëindigd met een verschrikkelijke explosie van de 20.000 kg dynamiet in het dynamiethuis. Het olieveld Tjepoe was voor de vijand in vlammen opgegaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s