Para militaire Kaibodan en Seinendan

Precies op 29 april 1943, de verjaardag van de Japanse keizer, vaardigde het Japanse militair bewind in Jakarta een order uit, dat de basis moest vormen van een door Japan gecontroleerd Defensiesysteem, de Tonari Gumi.


Geheel volgens Japans model werden zowel in de stadskampongs als in de desa’s diep in het binnenland Tonari Gumi’s (blokorganisaties) gevormd door groepen van 10–15 families. Aan het hoofd stond een gekozen leider, de “Kumicho”. Een aantal van 5 of 6 Tonari Gumi’s vormde een Chokai, de leider werd door de Kumicho’s gekozen en werd “Chokaicho” genoemd.
Binnen elke Chokai werden jongemannen van 20-25 jaar verplicht als “Kaibodan” (veiligheidsagent of hulppolitie) aangesteld. Zij leerden hoe met brand om te gaan of te handelen bij een luchtaanval en waren verplicht ’s nachts de wachthuisjes in de desa te bezetten. Hun bewapening bestond uit de puntige lange bamboestok.
Java telde 1 miljoen Kaibodan, in Sumatra heetten zij Bogadan, in Borneo zijn het Borneo Konen Hokokudan. De Kaibodanorganisatie stond onder streng toezicht van de Japanners, dit ter voorkoming van nationalistische invloeden binnen de groepen.
De Japanners probeerden ook de militaire geest in te hameren bij de tieners van de desa’s. Teenagers van 14 t/m 19 werden ingelijfd in de Seinendan organisatie (de kolom van de jeugd).
Seinendan jeugdgroepen werden gevormd binnen de gehele Indonesische samenleving, op alle scholen, fabrieken, kantoren, universiteiten, enz. De regionale leiders werden in Jakarta gedurende 3-6 maanden getraind. Allen werden onderwezen in de zelfverdediging van hun land in het geval van een geallieerde aanval.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s