De Haagse “Ronde Tafel Conferentie”

In Den Haag werden van 23 aug. tot 2 nov. 1949 voorbereidende besprekingen gehouden t.b.v. de Soevereiniteitsoverdracht aan de Republiek der Verenigde Staten van Indonesië. In de FINECregeling werden financiële en economische afspraken vastgelegd voor ná de overdracht.


De Haagse “Ronde Tafel Conferentie” (FINEC aanhangsel)


De Financieel Economische Overeenkomst (Finec), een aanhangsel van het RTC-verdrag waarin de financiële en economische kwesties betreffende de soevereiniteitsoverdracht werden geregeld, omvatte afspraken die betrekking hadden op de toekomstige relatie tussen Nederland en het onafhankelijk Indonesië.
De vooraanstaande positie van het Nederlandse bedrijfsleven in het dan onafhankelijke Indonesië bracht de Nederlandse wens naar voren om ‘op de oude voet’ verder te willen gaan, maar ook aan Indonesische zijde besefte men dat de eigen welvaart vooralsnog sterk afhankelijk was van Nederlandse kennis en voortgaande investeringen. Niettemin stond de Indonesische politieke elite op termijn de vorming van een ‘nationale economie’ voor ogen.
Finec bood maximale garanties voor de continuering van Nederlandse firma’s in Indonesië, maar tevens werd in Finec afgesproken dat Nederlandse firma’s zo snel als mogelijk bekwaam Indonesisch personeel op managers- en stafposities zal brengen. Echter ten aanzien van dit punt werd er geen concreet tijdsplan afgesproken noch dat er sprake was een specifiek percentage Indonesiërs dat tot leidende posities zou worden gepromoveerd.
Voor Indonesië gold vooral het ideaal van een Nationale economie binnen de grenzen van de bepalingen van de soevereiniteitsoverdracht, een samenwerking vooreerst gefinancierd met Nederlands kapitaal.

Advertentie

Een gedachte over “De Haagse “Ronde Tafel Conferentie”

  1. Heeft Indonesië Nederland betaald voor haar onafhankelijkheid? Ik dacht dat Van Reijboeck ergens memoreert dat Indonesië tot in 2001 of 2003 betaald heeft als afbetaling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s