Saffraan

Saffraan is afkomstig van de krokusachtige plant, Crocus Sativus. De plant is afkomstig uit Turkije en nu te vinden in de landen om de Middellandse zee. Saffraan heeft een licht bittere smaak en een oranje-gouden kleur.

“Hè, jouw overhemd zit vol met gele vlekken. Heb jij soms soto ajam gegeten?”.
“Ja, lekker. Alleen die gele saffraan in de soto ajam is beroerd voor mijn overhemd”.
“Dat zijn geen saffraanvlekken maar koenjitvlekken. Saffraan is veel te duur, het is het duurste ingrediënt in de wereld. Dat komt doordat de paarse bloemen van de krokusachtig plant stuk voor stuk met de hand worden geplukt. Iedere bloem bezit 3 stempels die heel voorzichtig uit de bloem worden getrokken. Voor een kilo gedroogde stempels (saffraan) moeten circa 400.000 bloemen worden geplukt. Begrijp je hoeveel handenarbeid dat vereist en waarom saffraan zo duur is”.
“Is wat jij zegt Koenjit ook uit een bloem?”.
“Nee, koenjit is afkomstig van de Curcuma Longa, een circa 1 meter hoge plant met een wortelstok.
Uit de wortelstok groeien wortels met daaraan sigaarvormige knollen. De ondergrondse delen van de plant worden opgegraven en gedroogd in de zon. Door het broeien komt de gele kleurstof vrij uit de kliercellen die zich egaal gaat verdelen over de knollen.
Net als saffraan wordt de Geelwortel als poeder of in dunne plakken droge wortel (koenjit) meegekookt in vele gerechten voor de aromatische smaak en als geelmaker”.
“Jouw verhaal, boleh, maar ik zeg jou toch, die gele vlekken zijn dus van de Indische saffraan, toch?”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s