De Peta (organisatie)

Het idee om Indonesische hulptroepen te formeren kwam bij de Japanners op toen begin 1943 zo’n 10.000 manschappen aan het Japanse bezettingsleger op Java werden onttrokken om deel te nemen aan de strijd in Nieuw-Guinea en de Salomons eilanden.
Kahin, George McTurnan. Nationalism and Revolution in Indonesia. Notosusanto, Nugroho.Notosusanto, Nugroho. The Peta Army during the Japanese Occupation The Peta Army during the Japanese OccupationDe belangstelling voor een nieuw vrijwilligersleger, dat als voornaamste taak kreeg de verdediging van het moederland, was vrijwel nihil.
Japan was genoodzaakt om een andere koers te varen, men mikte op het nationalistisch gevoel en suGGereerde in vage bewoordingen op het verkrijgen van het recht op zelfbeschikking. De grote nationalistische voormannen
Soekarno en Hatta zetten zich in voor de werving met als resultaat een instroom van 38.000 rekruten. Beducht voor deze potentiële macht, die qua aantal ver boven de omvang van het 16de leger op Java lag, gaf reden om de Peta een speciale status te geven.
De Peta-onderdelen stonden onder bevel van eigen Indonesische officieren. Er aan toegevoegd waren Japanse opleiders en adviseurs.
Er werd geen overkoepelde commandostructuur gevormd. De Peta-onderdelen hadden de omvang van een bataljon, die geheel zelfstandig opereerde.
Op Java werden 66 bataljons (Daidans) opgericht, Bali had 3 daidans. Onderlinge communicatie liep over de Japanse liaisonofficieren van elke Daidan.
De opleiding omvatte psychische ( op nationalistische leest geschoeid) en ver doorgevoerde fysieke militaire training. De manschappen kregen geen militaire theorieën en tactieken onderwezen. Dit om te voorkomen dat de Peta-Daidans in opstand kunnen komen tegen het Japanse Leger.

Advertenties

2 gedachten over “De Peta (organisatie)

  1. Sumatra had ook Peta eenheden .
    Alleen hadden ze andere naam .
    De Peta officieren waren vaak Indonesische prijaji’ s , zoals de bekende Suprijadi , de zoon van Regent van Blitar .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s