Kasteel van Batavia

Engelsen, Bantammers en Jacatranen hadden zo hun eigen belangen bij de belegering van het kleine handelsstadje Jacatra, waar de VOC een vestiging voor opslag van VOC-goederen had.

Gebruikmakend van de onderlinge verdeeldheid bij de grote belegeringsmacht van Jacatra versloeg de toenmalige Gouverneur-Generaal van Oost-Indië, Jan Pieterz. Coen zijn lastige vijanden. Op de puinhopen van Jacatra stichtte hij de nieuwe stad Batavia.  Aan de monding van de Tjiliwoeng rivier verrees op de linkeroever het Kasteel van Batavia.
Het fort werd gebouwd volgens het zogenaamde veelhoekige fortificatie-systeem, de wallen werden aangelegd langs de zijden van een vierhoek en op de hoeken werden de wallen onderbroken door vijfhoekige bastions.
Vanaf deze bastions had men een perfect zicht op de wallen. De verdedigende artillerie had daardoor een zo groot mogelijk schootsveld.
Het ontwerp van het Kasteel werd uitgevoerd volgens de nieuwste richtlijnen van Simon Stevin, mathematicus en vestingbouwkundige. Zijn ideeën nam hij over van Italiaanse architecten, die zich sinds de Italiaanse renaissance bezig hielden met het ontwerpen van een “cità ideale”.
Binnen de wallen van het Kasteel bevonden zich de grote pakhuizen met VOC-goederen en de gebouwen die voor bestuurlijke doeleinden werden gebruikt, evenals de woonvertrekken van de hogere ambtenaren. Tevens was het garnizoen er gelegerd.

10 gedachten over “Kasteel van Batavia

 1. Ik denk dat Jakarta “bedreigt”wordt van 2 kanten.
  1.De waterafvoer uit de bergen van Bogor-Sukabumi omdat daar te veel bossen zijn gekapt en door illegale bewoning ( villa’s-resorts van rijke Jakartanen in Puntjak area) plus de illegale bewoning van de rivieroevers.
  Waar de illegale bewoners jarenlang hun afval in de rivieren( o.a rivier Ciliwung) gooien.


  2. Bedreiging vanuit de zee kant.
  En door te veel water uit de grond te betrekken zakt Jakarta zoveel cm per jaar en komt de zeewater in de grond van Jakarta .
  Ik dacht dat de zeewater al richting Centrum komt.

  • Item 1 kan gecorrigeerd worden zonder dat er wat met Jakarta gebeurt. Echter item 2 is een vele groter probleem, het wegzakken van 7.5cm per jaar met alle gevolgen van dient. Wat gebeurt er b.v. met al die wolkenkrabbers. Daarnaast wordt door het zoute water alles weggevreten en niets zal er meer groeien.
   Als de Nederlandse bedrijven dit zaakje weten te klaren, sparen ze Indonesie een heleboel geld en een complete stad uit.

   • Beide punten kan gecorrigeerd! worden.
    Dat weten de Indonesiers ook , al tientallen jaren.
    Alleen door incompetente bestuurders o.a van Jakarta , corruptie , korte termijn denken , slechte planning ( Jakarta 1 grote bouwput/betondorp) met weinig faciliteiten om water(regenwater) te absorberen* en verstopte kanalen ( die meestal nog uit de tijd van de Nederlanders zijn) .

    Men(Jakartanen) zijn “wakker” geworden toen delen van Koningsplein vorig jaar (dus de presidentiele paleis) overstroomd werd , plus delen van Menteng ( de rijken) en protocol wegen M.H Thamrin weg .
    Jan/febr 2014 weer grote banjir (ik ben toevallig in Jakarta), ook werd paleisomgeving, protocolweg Thamrin overstroomd

    Ze gaan nu de (oude Nederlandse) kanalen plus de 2 bandjirkanaal schoonmaken .

    Onze oude woonwijk is nog steeds droog (Tjideng, Laan Trivelli en omgeving)

    Jakarta 2014

   • >>>>>>>>>>Ze gaan nu de (oude Nederlandse) kanalen plus de 2 bandjirkanaal schoonmaken .
    <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

    Het schoonmaken van de oude Hollandse kanalen is beslist niet voldoende.Ik heb meer dan 30 jaar ervaring met het ontwerpen van drainage systemen. Wanneer de grond verzakt is namelijk ook de hydraulica van de kanalen verandert. En de oude Hollandse kanalen waren toen berekend op een afvoer van een hele kleine bevolking en niet op een paar miljoen.
    Ik zou zo zeggen dat het tijd word en na de betonnen muur in zee om alle sewer systemen te vernieuwen. Anders blijft Jakarta een groot riool.
    Het wordt tijd dat de verantwoordelijke mensen ter plekke logisch leren denken, want lapmiddelen op een goedkope manier helpen alleen tijdelijk. Een klein voorbeeld. Grond verzakt nooit evenredig en dat betekend dat de ouderwetse klei pijpen, die tegenwoordig in vele landen niet meer mogen worden gebruikt, zijn gebroken. De grond is dan ook zwaar verontreinigd.
    Just my 2 rupiah!

   • “want lapmiddelen op een goedkope manier helpen alleen tijdelijk.” Ben ik mee eens! Vraag me niet wat dat gaat kosten!

   • >>>>>>>>>>>>>>>>“want lapmiddelen op een goedkope manier helpen alleen tijdelijk.” Ben ik mee eens! Vraag me niet wat dat gaat kosten!<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

    Euro miljarden en jaren job security voor velen, zowel mensen in engineering en design als voor de construction site. Ik ben benieuwd hoe lang de constructie duurt, denkende aan de Delta werken in Zeeland. Daarbij rekening houdend met het zakken van Jakarta van 7.5 cm per jaar.
    Wanneer het zee project klaar is zullen ze vermoedelijk alle ondergrondse leidingen en drainage pijpen opnieuw moeten gaan ontwerpen en leggen, want de oude zal dan niet meer goed functioneren. Vergeet niet dat drainage systemen drukloos zijn en onder een hellingshoek worden gelegd. (Water stroomt van hoog naar laag)

 2. Ron, per definitie is Batavia op de verkeerde plaats gebouwd.
  Was vroeger een moerasgebied , van daar dat VOC kanalen groeven in het Noorden van Jakarta .
  Omdat het ongezond was ging men van het Noorden( waar nu de oude stadshuis nog bestaat-tegen over de treinstation KOTA) naar Weltevreden verhuisd .
  In de omgeving van Koningsplein en paleis van de G.G.
  Daarnaast ging men Menteng buurt bouwen en Laan Trivelli.
  DE oude Kemajoran wijk( van de oude vliegveld) was ten tijde van VOC nog moerasgebied, werd door de Chinezen drooggelegd voor o.a suiker industrie .
  Nu is het grote betondorp met hoge wolkenkrabbers plus golfbanen.

  Van oudsher heb je al lage gebieden in Batavia/Djakarta.
  Zoals Tanah Rendah( Lage Grond- een wijk) waar 50 jr geleden ook overstroomd werd.

  Door KKN(Korupsi-Kolusi-Nepotisme) , incompetentie, korte termijn denken van de Jakartaanse bestuurders ( mijn neef was ook verbonden bij de DKI-Stadshuis, hoor je veel verhalen ) , ongebreidelde bouwen zonder aansluitingen op het rioolsystemen werd Jakarta behoorlijk verwaarloosd .

  Er komen veel te veel beton kolossen van 35 etages , nou ik zou niet willen wonen in zo’n betonnen kolos.
  (Ik heb wel een appartementje op de 7de verdieping van een betonkolos van 33 0f 34 etage hoog).
  Gewone huizen is niet te betalen.
  Impressie van West Jakarta , waar mijn duivenhok zit ( een paar honderd meter verder ).
  Zulke projecten kwamen als paddestoelen na rege tijd omhoog .
  Jakarta is 1 grote bouwput.
  http://www.podomorocity.com/html/overview.php

  • >>>>>>>>>>>>>>>Er komen veel te veel beton kolossen van 35 etages , nou ik zou niet willen wonen in zo’n betonnen kolos.
   (Ik heb wel een appartementje op de 7de verdieping van een betonkolos van 33 0f 34 etage hoog).<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

   Door mijn background in civiel engineering krijg je mij niet in een Jakarta etage woning, zeker niet op een hoge etage.Of de mensen weten het niet of ze zijn levensmoe.
   Daar zijn toch betere plaatsen om te wonen zoals Buitenzorg!
   Voordat ik in 1981 die baan in LA aangeboden kreeg, waren mijn plannen om een eensgezind woning met tuin rondom te kopen aan de Adriatische zee, ergens bij Riccione.

 3. Ron, sommigen zijn vaak gedwongen om in een duivenhok te wonen.
  Vooral als je pas begonnen ben.
  Ik zelf had nooit gedacht om een duivenhok van 36m2 te “kopen” .
  Door grondverzakkingen, grondwater ontrekking , oprukkende zoutwater etc is het ook risicovol om in een betonnen kolos te wonen.

  Kennelijk hebben ze aan moeten passen zoals de Amerikanen die in aardbeving gevoelige gebieden moeten wonen .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s