Hollanders als vrachtvaarders

Op initiatief van Prins Maurits en de raadspensionaris Van Oldenbarnevelt werd in 1602 de Verenigde Oostindische Compagnie opgericht.

Oorspronkelijk waren de Hollanders alleen de vrachtvaarders in Europa. Ze vervoerden de handelswaar, die de Portugezen uit de Oost gehaald hadden, vanuit Lissabon verder naar andere Europese havens.
Daar kwam een einde aan toen in 1580 Philips II Spanje en Portugal onder één kroon verenigde. Hij sloot alle havens voor Hollandse handelsschepen.

Dan besluiten de Hollanders zelf de zeeweg te zoeken naar Oost-Indië, die de Portugezen al honderd jaar tevoren hadden gevonden.
De te volgen weg was bekend doordat twee manschappen: Jan Huijgen van Linschoten uit Haarlem en Dirck Gerritse Pomp uit Enkhuizen ervaring hadden opgedaan tijdens hun vaartochten in Portugese dienst. Via de Kaap bereikten zij de Oost.  Hier ontmoetten zij behalve een vijandige bevolking ook nog hun erfvijanden, de Spanjaarden en Portugezen, en vooral de Engelsen, die al van oudsher afgunstig waren op de bloeiende handel van de Hollanders.

Aanvankelijk begonnen verschillende Hollandse vloten elkaar in de Oost flink te beconcurreren maar hier kwam een eind aan doordat de V.O.C. vanaf 1602 alle handel in Oost-Indië, waar Hollanders bij betrokken waren, beheerste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s