De bloedige verovering van Banda

1621 was het jaar dat Jan Pieterszoon Coen vanuit Batavia naar Banda voer met een vloot van 13 grote en 30 kleinere schepen, bevolkt met 1600 Europese soldaten, een aantal huurlingen uit Ambon, Javaanse gevangenen en zo'n 90 Japanse huurlingen.

Na felle gevechten werd Lonthor, het grootste eiland van de Banda-groep, veroverd. Het verzet leefde voort en een geladen sfeer nam bezit van de eilanden. Coen trad pas op toen een samenzwering werd ontdekt en een opstand dreigde. Wat volgde was een bloedbad.
Op alle Banda eilanden werden strafexpedities uitgevoerd en welhaast de hele lokale bevolking werd gedood, naar schatting 10.000 Bandanezen werden op brute wijze vermoord.
Enkele tientallen 'Orang Kaya' (dorpshoofden) werden later veroordeeld wegens samenzwering. Japanse huurlingen gewapend met samoerai-zwaarden onthoofden de veroordeelden, van wie de lichamen werden gevierendeeld.
De hoofden en andere lichaamsdelen van degenen die waren vermoord werden op bamboes gespietst en te kijk gezet.
Circa duizend dorpelingen overleefden het bloedbad van 8 mei 1621, zij werden op transport gezet naar Batavia, waar zij als slaven werden verkocht.

Tot zover was fase 1 van het 'masterplan' van J.P.Coen ten uitvoer gebracht, de eilanden van Banda waren ontvolkt. De notenmuskaat was nu VOC-bezit.
Fase 2 omvatte de exploitatie van de nootmuskaat. Het was tijd om nieuwe arbeidskrachten te werven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s