Jacob van Neck

Ondanks de verliesleidende eerste expeditie van Cornelis de Houtman, was de belangstelling van de Hollanders voor een schipvaart naar Azië groot.

Tussen 1589 en 1601 was de belangstelling voor een ‘schipvaart’ naar Azië zeer groot.  Door acht verschillende compagnieën in Holland werden 14 vloten naar Azië uitgezonden. Sommige van deze vloten probeerden met wisselend succes alternatieve routes te vinden, anderen volgden het spoor van Cornelis de Houtman.
Admiraal Jacob van Neck boekte met zijn expeditie een groot succes. In 1598 bereikte zijn expeditie Bantam in het westelijke gebied van het eiland Java.

Rond dat tijdstip had Bantam zich tot een internationaal knooppunt in het Aziatische handelssysteem ontwikkeld. Tevens was Bantam een belangrijk leverancier van peper.
Een deel van het eskader van Van Neck onder leiding van Wijbrand van Warwijck en Jacob van Heemskerk voer in 1599 door naar Ambon, Banda en Ternate, een gebied dat de Hollanders toen nog niet kenden.
Daar groeiden de fel begeerde specerijen, de kruidnagelen, de foelie en de nootmuskaat, die in de keukens van de welgestelde bourgeoisie in Europa zo gewild waren en tegen zeer hoge prijzen werden verhandeld.

Met een rijke retourlading keerde de expeditie van Van Neck terug naar Holland. Deze gebeurtenis werd bij aankomst op uitbundige wijze gevierd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s