Stadsontwikkeling van Batavia

Batavia groeide in de 17de en 18de eeuw uit tot één van de mooiste steden in Azië en verkreeg zelfs de naam ‘Koningin van het Oosten’.

Gesticht in 1619 door Jan Pieterzoon Coen werd eerst aandacht geschonken aan de bouw van het alles dominerende Kasteel van Batavia.
De latere stadsopbouw vond, evenals de bouw van het fort, plaats volgens de richtlijnen van de mathematische principes van de vestingbouwer Simon Stevin, wat betekende dat volgens een schaakbordpatroon rechthoekige huizenblokken aan rechte straten en grachten lagen. Met het oog op de brandveiligheid werd een voorschrift uitgevaardigd om in baksteen te bouwen.
Bouwmaterialen als baksteen, dakpannen, stenen en marmeren vloertegels en vensterglas werden ten dele vanuit de Molukken aangevoerd en voor de rest vanuit Nederland naar Indië verscheept als ballast voor de schepen die vrijwel leeg naar Azië uitvoeren. Langs de brede straten en grachten werden statige huizen gebouwd in Hollandse stijl.
Merendeels waren het getrouwe kopieën van de huizen in het vaderland en qua bewoning niet geschikt voor de hitte in de tropen.
De aanleg van de grachten was typisch Nederlands. Met de aarde uit de grachten werden de wallen om de stad opgehoogd.
In de regentijd vervulden de grachten een nuttige functie bij de afvoer van het hevig neervallende regenwater.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s