Bali, de Ketjak-dans

Oorspronkelijk was de Ketjak een groep mannen die in koor een sanghjang, een engelen dans, begeleiden, gedanst door in trance gebrachte jonge meisjes. De moderne Ketjak is ontwikkeld in 1930 in het dorp Bona bij Gianjar.

De Ketjak dans is opvallend door het ontbreken van een begeleidend gamelan orkest. In plaats daarvan wordt het achtergrondgeluid geproduceerd door een grote groep mannen die, slechts gekleed in een sarong rond de heupen, in een ruime kring zitten. In koor brengen zij een continu en ritmisch chak-a-chaka- chak-geluid voort, dat in sterkte wisselt, van zacht tot hard en wild.
Het verhaal van de Ketjak is afkomstig uit de Ramayana en beeldt de geschiedenis uit van Prins Rama die op zoek is naar zijn vrouw, Sita, nadat zij ontvoerd is door de kwaadwillige Rawana, koning van Lanka. Op de zoektocht naar Sita wordt prins Rama begeleid door Hanoeman, koning van de apen. Met hen reist het hele apenleger mee.
Tijdens de scènes dat het apenleger in gevecht is gewikkeld met de manschappen van Rawana, welt uit het ”apenleger” het chak-a-chak-geluid in crescendo op. De mannen bewegen ritmisch hun bovenlichamen van voren naar achteren, zwaaien van links naar rechts en houden hun armen gelijktijdig naar boven gericht, terwijl de vingers snel fladderende bewegingen maken.
Sita wordt bevrijd, maar echtgenoot Rama trekt haar echtelijke trouw tijdens de ontvoering in twijfel. Zij doet de vuurproef, blijft ongedeerd en verlaat voorgoed haar man.

Een gedachte over “Bali, de Ketjak-dans

  1. De ketjak is niet sacraal van karakter, dit in tegentelling tot de sanghjang. Deze laatste wordt alleen uitgevoerd als onderdeel van een ceremonie. Bij de ketjak gaat het om de vorm en het vermaak – het werd ontwikkeld (waarin overigens Walter Spies een grote rol speelde) als een echte publieksdans, geschikt voor toeristische opvoeringen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s