Suiker in de Ommelanden van Batavia

In de loop van de 17de eeuw verminderde voor de stad Batavia het gevaar van aanvallen uit de omliggende vijandige koninkrijken Bantam en Mataram. Voorzichtig opende men de stadspoorten.

De eerste burgers uit Batavia die zich buiten de poorten waagden waren voornamelijk Chinezen en enkele ondernemende Compagniedienaren. Zij lieten stukken van de omliggende bossen omkappen.
De vrijgekomen grond werd aangewend voor verbouw van groenten, rijst en rietsuiker.
Vooral de rietsuiker ontwikkelde zich sterk, de aan- plantingen breidden zich meer en meer uit. De eerste molens (fabrieken) begonnen het suikerriet ter plaatse te verwerken.
Tegen het midden van 17de eeuw waren 20 suikermolens in bedrijf. De VOC begreep de voordelen die er voor haar lagen in het suikerbedrijf. De eigenaars van de molens, waaronder vele Chinezen, werden verplicht hun product tegen tevoren bepaalde prijzen aan de Compagnie te verkopen, met uitsluiting van levering aan derden. Even later was de VOC verwikkeld in ernstige conflicten met de koninkrijken Bantam en Mataram. De oorlog met beide staten veroorzaakte een flinke stagnatie in de ‘suikerindustrie’ door gebrek aan arbeidskrachten.
Pas toen de VOC met Bantam had afgerekend en haar positie in de streek genoegzaam had versterkt, namen de aantallen koeli’s weer snel toe.
In 1696 kon de toenmalige landdrost van Batavia en Ommelanden een totaal van 116 molens registreren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s