Chinezenmoord

Rond Batavia ontstond aan het einde van de 17de eeuw een bloeiende suikerindustrie. Verbouw en verwerking waren voornamelijk in handen van Chinezen. Duizenden Chinese immigranten hadden een werkkring in de suikerplantages gevonden.

Begin 1700 werkten er ongeveer 84 suikermolens in de Bataviase Ommelanden.
De suikerexport was voor de VOC een belangrijk onderdeel van de inter-Aziatische handel geworden. De grootste klant was Perzië.
In 1722 viel de leidende dynastie in Perzië. Tegelijkertijd nam de concurrentie met Bengaalse suiker toe. Voor de VOC kwam de klad erin en spoedig daarna werden suikermolens gesloten.
De crisis in de suiker had verstrekkende gevolgen voor de Chinese bevolkingsgroep die in armoede en ellende terechtkwam. Het gebrek aan voedsel gaf spanningen. In oktober 1740 brak een opstand uit en duizenden Chinezen vielen de stad Batavia aan. De aanval werd afgeslagen, maar binnen de stad was men in paniek geraakt door het altijd aanwezige ‘Chinese gevaar’. In een sfeer van verdachtmakingen en uit vrees voor de omvangrijke Chinese bevolkingsgroep in de stad begonnen burgerij en garnizoenssoldaten een dagenlange afslachting onder de weerloze Chinese mannen, vrouwen en kinderen.
In totaal verloren ongeveer 10.000 Chinese inwoners in deze massale slachtpartij het leven.
Naar later bleek hadden zij met de opstand niets te maken
Deze bizarre terechtstelling is de geschiedenis ingegaan als de Chinezenmoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s