Sultan Hamengkubuwono IX

Ten tijde van het Javaanse rijk Mataram vormde de stad Djokjakarta het centrum van het rijk. Men noemde het toen “Negeri Ngayogyakarta Hadiningrat”. Deze term wordt nog steeds gebruikt voor het hele kratoncomplex.

Na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië op 17/8/’45 ondersteunde Sultan Hamengkubuwono IX, samen met Paku Alam VIII van het vorstendom Paku Alam, de jonge Republiek Indonesië.
Als dank voor zijn steun benoemde de Centrale regering hem voor het leven tot gouverneur van het vorstendom “Negeri Ngayogyakarta Hadiningrat”.
Vorst Paku Alam VIII werd vice-gouverneur.
Het totale gebied werd tot Buitengewoon Gewest binnen de Republiek uitgeroepen en tot de officiële onafhankelijkheidsoverdracht in december 1949 was Djokjakarta ook de hoofdstad van de republiek.
Hamengkubuwono IX (1912-1988) kreeg strikt Westers onderwijs en voltooide later zijn studie in Leiden in Indonesische geschiedenis en Economie.
In 1939 keerde hij terug naar Indonesië en besteeg de troon op 18 maart 1940. In zijn inhuldigingsspeech zei hij “hoewel ik een westerse opleiding heb gevolgd, ben ik en zal ik altijd een Javaan blijven”.
Tijdens zijn regering werd meer democratie ingevoerd en decentralisatie van bevoegdheden voor de dorpshoofden. In de Japanse bezetting bleef hij bij zijn volk.
Tijdens de regering Soekarno oefende hij vele belangrijke posten uit waaronder ministersposten. Later, onder Suharto werd hij benoemd tot vice-president.
In die functie nam Hamengkubuwono het bewind waar als Suharto in het buitenland verbleef.

2 gedachten over “Sultan Hamengkubuwono IX

  1. Was Yogyakarta (de stad én de kraton) niet gesticht bij de verdeling van het vorstendom Mataram in 1756? Het centrum van Mataram was de kraton van Kartasura (niet te verwarren met Surakarta). Een oude muur even buiten het stadscentrum van Solo is het weinige dat van deze kraton rest.

    • In diverse verdragen uit de tijd van de strijd met Taroeno Djojo, rond 1680, is er sprake van kortweg Karta. In een verdrag van 5 oktober 1705 was er sprake van Kartasoera di Ningrat. In een verdrag van 13 februari 1755 is er sprake van de splitsing van de restanten van het rijk Mataram tussen Soerakarta en Djokjakarta, met later nog de landschappen Mangkoenegara en Pakoe Alam.
      In mijn proefschrift heb ik natuurlijk alleen maar enkele uittreksels van verdragen opgenomen. Die verdragen zijn gebundeld in Het Corpus Diplomaticum Neerlando-Indicum, te vinden bij o.a. de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Misschien zijn ze al gedigitaliseerd.
      Uit de speech van Hamengkubuwono IX staat op een plaquette in het kratonmuseum in Yogyakarta: Al heb ik een uitgesproken westerse opvoeding gehad, toch ben en blijf ik in de allereerste plaats Javaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s