Darul Islam in West-Java


Darul Islam, afgeleid van Dar al-Islam, is een groep militante moslims, die zich in 1942 verzamelde om hun leider, de radicale politicus Kartosuwirjo. Zij beschouwden de shari’a als de enige bron van wetgeving in het land.

In Bandoeng, West-Java, vond op 4 mei 1947 een grote manifestatie plaats van de Partai Rakjat Pasoendan. Ten overstaan van een grote menigte riep de voorzitter van de partij, Soeria Kartalagawa, het gebiedsdeel West-Java uit als deelstaat Pasoendan (Negara Pasoendan). Iets te voorbarig, want er waren nog twee conferenties en een constituerende vergadering voor nodig om de Staat Pasoendan per 24 april 1948 erkend te krijgen. Staatshoofd werd Wiranata Koesoema, lid van de republikeinse Raad van State in Djokja.
Een en ander geschiedde overeenkomstig de Renville-overeenkomst tussen de Republiek Indonesia en Neder-land tbv. de vorming van de Federale staat Indonesië.

Uit protest tegen de oprichting van Pasoendan riep de radicale politicus Kartosuwiryo West-Java uit tot een Islamitische staat. Vanaf de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië verzette de tot politieke beweging uitgegroeide Darul Islam zich tegen elk compromis met de Nederlanders. De extremistische vrijheidsstrijders streden niet alleen tegen de Hollandse troepen maar ook tegen het Indonesische leger in West-Java.
Het conflict eindigde met de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949. De TNI ontwapende de vrijheid-strijders, maar de voormannen van de Hizbullah en Sabilillah weigerden zich over te geven.
Pas is 1962 werden Kartosuwiryo e.a. gearresteerd en geëxecuteerd.

Een gedachte over “Darul Islam in West-Java

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s