APWI en IFTU


In april 1946 sloten de Indonesische autoriteiten met de Britse legerleiding op Java een formeel akkoord over de evacuatie van alle geïnter-neerden vanuit republikeins gebied naar de steden. De Nederlandse autoriteiten werden buiten de besprekingen gehouden.

De eerste Brits-Indonesische bespreking van 9 januari 1946 ging over de begeleiding van APWI uit de binnenlandse kampen door POPDA-manschappen.
Het begrip APWI werd als volgt gedefinieerd: alle ex-Japanse geïnterneerden (dus alle Allied Prisoners of War and Internees). Tegelijk werd onder dezelfde noemer geplaatst de nieuwe groep geïnterneerde Indo-Europeanen die door de Engelsen IFTU (Inhabitants Friendly To Us) werden genoemd.
Dat betekende dat onder het begrip APWI werd begrepen alle totoks en Indo-Europeanen uit Japanse interneringskampen én totoks en Indo-Europeanen die tijdens de Bersiap in Republiekeins kampen waren ondergebracht. In de laatste drie maanden van 1945 werden in totaal circa 46.000 mannen, vrouwen en kinderen geïnterneerd.
Onder de groep van 46.000 personen bevonden zich circa 4.500 blanke Nederlanders (totoks). Na de Japanse capitulatie op 15 augustus hebben zij het geallieerde bevel om in de kampen te blijven genegeerd en zijn op eigen houtje naar hun oude woningen in republikeins gebied teruggekeerd om vervolgens opnieuw te worden geïnterneerd tijdens de Indonesische interneringen in de Bersiap periode.
De Indonesische organisatie POPDA (Panitia Oeroesan Pengangkoetan Djepang dan APWI – Organisatie voor de evacuatie van Japanners en APWI) was nu verantwoordelijk voor de evacuaties.

2 gedachten over “APWI en IFTU

  1. Gelukkig hebben de genoemde aantallen veel nullen, precieze aantallen zijn niet bekend. Een volgend probleem doemt op als er onderscheid wordt gemaakt tussen aantallen ‘totoks’ en ‘indo-Europeanen’. Als er ergens al sprake was van tellingen, dan toch niet tussen die groepen. Alleen al voor de Werfstraatgevangenis in Soerabaja worden aantallen genoemd met een ‘nauwkeurigheid’ tot op het laatste cijfer!!! Hetzelfde probleem doet zich voor bij de aantallen slachtoffers, dood of gewond. Ik was in Soerabaja werkzaam voor het Rode Kruis bij het opsporen en bergen van lijken. Ons team maakte geen onderscheid tussen (indo)Europeaan, Indonesiër, Chinees, Gurkha, Sikh, of wat dan ook, ook werd door ons niet geteld, alleen maar op de vrachtauto leggen. Op de erevelden zijn ook heel veel verzamelgraven met een onbekende hoeveelheid overblijfselen. Het gaat om min of meer veel.
    Dit is geen kritiek op deze waardevolle verhalen, het is alleen een waarschuwing voor lezers die van niets weten.

  2. Ik heb wel discussies gevoerd op bvb 3.0 over het aantal Indischen in Ned.Indie aan het begin van de oorlog, of het aantal Indischen in de kampen, de zgn Binnenkampers en ga zo maar door.

    Het viel mij op dat vooral Indischen over de Nullen struikelden , er werd veel gestecheld. Het gaat er fundamenteel om of je de aantallen aannemelijk danwel plausibel kan maken, of je er een verklaring al dan niet wetenschappelijk kan geven. Een uitspraak is pas waar als je het verifieren kan. Ja en dan kwam ik wel in heel veronustende discussies terecht met de bijbehorende wel gebrekkige argumentatieleer. Waarmee ik alleen wil zeggen dat de lezer zelf kan oordelen, na enig speurwerk wat waar en niet waar is onafhankelijk van het aantal Nullen (in de discussie).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s