De eerste Solexen werden vanaf 1 augustus 1948 verkocht door de Rotterdamse handelsonder-neming R.S. Stokvis. De Nederlandse Solex, werd gemaakt door de Haagse firma Van der Heem.
In 1949 begon in Arnhem de kapteinfabriek met de productie van de Kaptein Mobylette voor de Nederlandse markt.
Begin 1950 ging men over tot het gemotoriseerd rijden op een eigenaardig vervoermiddel, de Solex. Een soort fiets maar dan met een motortje op de voorband die het voorwiel aandreef. Aan dat motortje zat een hoge hendel die je naar je toe trok. Trappend op de pedalen werd vaart in het vehikel gezet en op een bepaald moment de hendel naar voren gedrukt zodat de aandrijfrol van het motortje op de band van het voorwiel drukte en de 49 cc motor aansloeg. En rijden maar, met een topsnelheid van 20-25 km per uur!! Bij harde tegenwind moest worden meegetrapt. Oh ja, en. . . Solexrijders groeten elkaar toen nog door handopsteking.
Indische jongelui gaven meer de voorkeur aan de Kapitein Mobylette. Da’s meer macho.
Een achterwielaandrijving via een heuse tweetact motor onder aan het buizenframe. Precies een echte motorfiets, toch? En in het slechte Hollandse weer kon de Kaptein Mobylette jou, met je meisje achterop, makkelijk trekken. Het contact tussen jongen en meisje werd met de latere buddy-seat zelfs een stuk intiemer.
Midden jaren ’50 importeerde de Delftse Motorenhandel in Den Haag vanuit Oostenrijk de befaamd geworden Puch bromfiets.
Vooral onder middelbare scholieren werd dit merk mateloos populair, maar dan met hoog stuur en uitlaat- potje. Het motortje kon gemakkelijk worden opgevoerd. Hij kostte in die dagen zo’n 650 gulden.
Heeft u toevallig nog foto’s van de Kaptein Mobilette en de Solex ?
De echt stoere Indo had geen kaptein mobylette. Hij had een Zundapp of Kreidler! Dat waren echte brommers. De Solex was voor watjes. De mobylette een damesbrommertje omdat er geen versnelling op zat.
De Puch was een brommer voor de Beatles fans: droog gewassen voorover gekamd haar, geen golvende Elvis drol op je voorhoofd. En omdat deZundapp en Kreidler toen al waren ” gekaapt” door de nozems,bleef als enige waardige bromfiets de Puch over omdat die inderdaad eenvoudig was op te voeren en ook al geforceerde luchtkoeling had net alsde zundapp en kreidler.
“De echt stoere Indo had geen kaptein mobylette. Hij had een Zundapp of Kreidler! Dat waren echte brommers.” Dat zag ik ook bij de Papoea’s. Die hadden geen Zundapp of Kreidler, maar wel een peniskoker. Werden daarmee een stoere vent.
Zat er op die peniskoker ook geforceerde luchtkoeling?
Of hebt u het niet van zo dichtbij kunnen bekijken? Hahaha.
Bij mij in de buurt waren veel Indische jongens bezig met opvoeren van brommers, ik niet want ik was niet technisch. Mijn toekomstige zwager, een echte techneut , die later in Delft ging studeren, haalde het huzarenstukje een Mobylette tot 105 Km op te voeren . De snelheid werd gemeten op de Lange Kleiweg in Rijswijk, een kaarsrechte asfaltweg richting Delft