Papoea vrouwen

Vrouwen werden bij vele stammen door mannen als gevaarlijke wezens beschouwd, die voor een groot deel van hun leven onrein zijn. Verder werden zij geacht over magische krachten te beschikken, waartegen mannen veel taboes en ingewikkelde riten in acht moesten nemen.

Hoewel het in de Baliemvallei koud kan zijn, de temperatuur daalt soms tot 5˚C, droegen de Dani tot voor kort geen kleren. De meisjes droegen rieten rokjes, getrouwde vrouwen omwikkelden zich met een gevlochten koord en de mannen droegen een lange, buisvormige peniskoker van gedroogde gele kalebas.
De krampachtige pogingen van missionarissen en zende-lingen om Papoea’s te leren hun naaktheid te bedekken, liepen op niets uit. Later zag men gelukkig in dat “zedelijkheid” een cultuur gebonden begrip was, dat niet door de ene cultuur met dwangmaatregelen aan de andere cultuur kon worden opgelegd.
Hieronder volgt, waar een en ander toe kon leiden?
Een Australische bestuursambtenaar wilde met zijn vrouw een Papoea nederzetting bezoeken in de buurt van Port Moresby. Het hoofd van de plaatselijke politie was belast met de organisatie van de ontvangst- plechtigheid. Indachtig de in zijn ogen Victoriaanse preutsheid van de blanke vrouwen, vroeg hij de Papoea-vrouwen uit het dorp om op de grote dag hun borsten te bedekken, anders zou de blanke dame te veel geschokt worden.
De Papoea-vrouwen voldeden graag aan dit verzoek.
Op de bewuste dag hadden zij zich, op verzoek van het ontvangstcomité, naast elkaar in één lijn opgesteld.
Zodra de blanke dame in zicht kwam, tilden zij allemaal tegelijk hun rokjes hoog op om er hun borsten mee te bedekken.

2 gedachten over “Papoea vrouwen

  1. Een ander sterk verhaal is dat t.g.v. koninginnedag, of hoog bezoek van de GG, de vrouwen bustehouders kregen uitgereikt. Betere verhalen zijn te vinden bij Pater Geurtjens en Pater Vertente. Dit soort paters vond ik een verademing in de heersende bekrompenheid. Pater Geurtjens en mijn vader waren goede vrienden (Merauke). Hij kwam af en toe bij ons in Vlissingen logeren, bevrijd van de strakke regels van zijn moederhuis waar hij na zijn pensionering woonde.

  2. Omstreeks 1952 was ik een deelnemer van een zgn.meerdaagse boot patrouille te Merauke.Dagen lang varen naar Bian, Mappi en andere papuadorpen op een rivier ,die onder sterke invloed vh. getij staat. Een verhaal apart! En het gaat nu over de papua dames en en hun onweerstaanbare charmes, tenminste dat dacht onze aanvoerder kapt…….Deze man kersvers uit Nederland en voorzien van de nieuwste camera bleef,niet tegenstaande onze waarschuwingen, zijn schotels [ogen] en camera richtten op deze schoonheden. Ja zelfs zodanig,dat het bijna fout moest gaan lopen.met alle gevolgen daarmee gepaard gaande.Door een tactische zet vd.sergt.,kwam deze filmer weer tot z’n positieven.Het werd voor ons een smadelijke aftocht uit een totaal verlaten dorp Om ons gezicht te redden lieten wij kapmessen.en wat bijlen achter,die als het ‘normaal’verlopen was ,als ruilmiddel voor vis of kip diende.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s