De eerste Televisie

Vanaf 1952 kwamen schoorvoetend de eerste TV’s in de handel. Ongeveer in dat jaar werd de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) opgericht, waarin 4 omroepen waren verenigd, AVRO, VARA, KRO en NCRV. Wat later kwam de VPRO.

Het televisiekastje met het kleine scherm van 22 cm en 4 knoppen daaronder was bepaald geen sieraad om naar te kijken. Maar daar ging het ook niet om, het oplichtend scherm had alle aandacht. Men zag mensen spreken, zingen, toneel en muziek beoefenen, allemaal dingen die zich ergens anders afspelen.
Even vóór achten ’s avonds ging de televisie aan.
Er kwam een testbeeld. Om 8 uur precies verscheen een van de omroepsters (Tanja Koen NCRV, Hannie Lips KRO, Vertie Dixon VPRO, Ageeth Scherphuis AVRO, Karin Kraaikamp VARA). Zwart-wit beelden. Drie maal per week TV voor een apparaat dat 1000 gulden kostte.
In de straat waar wij vanaf 1950 woonden hadden twee
oude Indische tantes van mij een TV gekocht. Zij waren de helden van de straat. Iedereen mocht om de beurt een avond komen kijken. Als de bezoekers vertrokken waren ontstond vaak een debat tussen de beide dames.
“Als het bordje storing is opgehangen, waarom wacht Tom Manders dan niet even met zijn grappen?”.
“Hoe vaak moet ik jou nog zeggen, Toet. Die man zijn programma is al ‘s morgens opgenomen. Dus hij weet toch niet dat er storing komt ’s avonds”.
“Maar de weerman die wacht wél. Hij kletst niet verder”.
“Adoe Toet, die man is toch immers in de studio, en bij storing wordt hij getipt, . . Kop dicht. . . Storing”.
“Eigenlijk leuker als Tom Manders ’s morgens ook een paar keer gaat stoppen voor storing, en dan wachten, en dan weer verder met zijn conferenties, toch?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s