Nahdlatul Ulama

Nahdlatul Ulama (NU) betekent “het ontwaken van de Ulama”. De beweging is gevormd in 1926 door Javaanse Ulama’s (Schriftgeleerden), die de traditionele Islam sterker wilden maken en de Indonesische moslims wilde verenigen tegen de opkomende invloed van nationalisme en communisme.

Nahdlatul Ulama (NU) is in Soerabaja in 1926 opgericht door K.H. Muhammad Hasyim Asy’ari (1871-1947).
Het is een van de grootste religieuze organisaties in Indonesië die zich richt op het belang van de hele samenleving. NU richt zich speciaal op de bevordering van de solidariteit tussen de traditionele Ulama’s van 4 klassieke wetgevende scholen binnen de Sunni Islam.
De kracht van NU ligt op het platte land, in het bijzonder in Oost-Java, en in alle traditionele Mohammedaanse scholen, de Pesantren, waar studenten les krijgen van
een kyai (religieus leider) die de klassieke Arabische teksten hanteert.
NU bezit 6000 scholen, moskeeën, weeshuizen, armen-huizen, landbouw- en handelsgemeenschappen, alsmede kleine industrieën.
De NU werd politiek actief tijdens de strijd voor onafhan-kelijkheid. Het bemoedigde Indonesische deelname aan politieke structuren onder Nederlandse leiding.
Nog onder Japanse leiding koos NU als lid van Masyumi (Majelis Syura Muslimin Indonesia), een modern inge-richte koepel van Islamitische organisaties, voor het voeren van een heilige oorlog tegen de geallieerden.
In 1952 werd NU een onafhankelijke politieke partij, die het wereldlijk geestelijke karakter van de Masyumi volledig afwees.
Bij de verkiezingen van 1955 werd het een populaire partij, die later onder Suharto’s staatsideolgie koos voor het 1ste principe van de Pantjasilla, “geloof in één God”.

Een gedachte over “Nahdlatul Ulama

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s