Mabuchi Itsuo

In het onrustige en onveilige Bandoeng tijdens de Bersiapperiode, waar het gezag door de capitulatieorder van Lord Mountbatten in handen was gelegd van de Japanse troepen ter plaatse, kregen de Pemoeda’s vrij spel om hun agressie tegen de Nederlanders te botvieren.

De Japanse bevelhebber in West-Java, generaal-majoor Mabuchi Itsuo, een veteraan uit de oorlog met China en de Japanse veroveringen van Ambon en Nieuw-Guinea, speelde in het door Pemoeda’s beheerste Bandoeng noodgedwongen een grote rol in het scheppen van orde in de stad. Aanvankelijk onthield hij zich ervan tegen de gewelddadigheden van Pemoeda’s in Bandoeng op te treden. Pas toen de Pemoeda’s het door Japanners bewaakte vliegveld Andir veroverden kwam hij in actie. Andir was namelijk van cruciaal belang voor de voedselbevoorrading van heel Bandoeng en dus moest de luchtbrug met Batavia voor inwoners en Japanse troepen worden veilig gesteld.
Toen op 10 oktober een grote menigte het Kempeitai- gebouw in Noord-Bandoeng aanviel, kennelijk met de bedoeling om Japanse wapens in beslag te nemen, riep Mabuchi de Pemoeda-leiders in het gebouw om te onderhandelen. Eenmaal binnen werden de leiders met bajonetten gedwongen zich over te geven. Even later werden de leiders in tanks geplaatst met de opdracht het volk tot rust te manen en vooral de Japanners niet meer aan te vallen. Tegelijkertijd vielen Japanners het hoofdkwartier van de KNI en de BKR binnen. Ook Andir werd heroverd. De Japanse troepen barricadeerden de invalswegen van Bandoeng en namen posities in op verschillende punten van de stad. Bandoeng was weer onder militaire controle. Later bleek dat Mabuchi volkomen op eigen initiatief had gehandeld.

2 gedachten over “Mabuchi Itsuo

  1. Maar zijn er ook Indischen uit Bandoeng die iets over die tijd kunnen vertellen? Ik krijg soms het bruine vermoeden en ook gezien de reacties op dit blog dat de Bersiaptijd alleen in Soerabaja een grote rol speelde. Op ander plaatsen in de archipel vielen er wel doden maar dat mag geen naam hebben en heeft noch naam noch graf.

    • Sorry, maar ik weet uit eigen ervaring alleen over de bersiap in Soerabaja te schrijven. Ik ben het met Peter eens, waar blijven de andere ervaringsdeskundigen? In Nederland schijnt er een taboe te rusten op de bersiaptijd, de slachtoffers mogen ook niet op 15 augustus bij het Indisch Monument worden herdacht. Ook hun gesneuvelde bevrijders niet. In Indonesië worden de Indonesische slachtoffers wel herdacht, op 10 november. Dat was de eerste dag van de slag om Soerabaja.
      In Java Post wel wat verhalen over Midden Java en Semarang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s