Arabieren in Indonesië

Vermoedelijk wonen er nu in Indonesië zo’n 200.000 afstammelingen van Arabische afkomst. In 1942, dus voor de Japanse bezetting, waren er volgens een Nederlandse telling ± 50.000 Arabische ingezetenen.

In vroegere tijden kwamen Arabische handelaren vanuit de landen rond de Rode Zee en de Perzische Golf naar de Indonesische archipel via India, Birma en Malakka. Deze handelaren vervoerden voornamelijk specerijen die zij verscheepten naar de havens rond de Perzische Golf.
Later vestigden zij zich in nederzettingen langs de kusten van Java en Sumatra. De Arabieren huwden met lokale vrouwen, meest met moslim vrouwen.
Omstreeks 1850 werden zij wettelijk gerangschikt in de groep ‘Vreemde Oosterlingen’. Naar aanleiding hiervan zei een Arabische voorman het volgende:
“Vergeet niet dat het hetzelfde volk (Nederlandse) is dat het systeem van apartheid heeft ingevoerd in Zuid-Afrika. Hier in Indonesië noemden zij het Wijkenstelsel en dat is net zo goed een gettoachtig systeem. Arabieren konden alleen wonen in een bepaald stadsgedeelte, hadden een paspoort nodig om hun wijk te verlaten en moesten gekleed zijn als Arabier”.
De meeste emigranten kwamen uit Hadramaut, een arme landstreek in Jemen. Zij integreerden in de Indonesische samenleving, maar bleven trouw aan het geloof en de traditie van hun voorouders.
Het waren altijd al geduchte handelaren, die nu in het moderne Indonesië tot de groep rijke zakenmensen behoren. Als Indonesische ingezetenen bewegen zij zich in de hoge tot allerhoogste echelons van de Indonesische samenleving.

2 gedachten over “Arabieren in Indonesië

 1. Als men alle nakomelingen meetelt zal het waarschijnlijk in de miljoenen zijn .
  Met alle bedoel ik zoals de Indische Nederlanders alle nakomelingen van mannen en vrouwen met Indische achtergrond worden meegerekend.

  De Arabieren waren al vanaf de 7de eeuw in de eilandengroep aanwezig .
  De handelaren trouwen met of “heidense” plaatselijke vrouw of met de Hindu chtergrond.
  Zo lang de kinderen uit de mannelijke geslacht voortkomen behoren ze officieel tot de Arabische clan/familie.
  Als de vrouwen met een niet Arabier trouwde , dan behoren ze niet tot de familie / clan.
  Dus als die nakomelingen meegeteld worden zal het waarschijnlijk in de miljoenen zijn .
  Omdat ze geen Arabische familienaam dragen zijn ze niet meer te herkennen qua naam of uiterlijk.
  Bij de Indische Nederlanders. kan men soms herleiden door de Europese namen of omdat ze een goede registratiesysteem hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s