Oorlogshandelingen Gagak Item Bataljon

Tijdens de 1ste Politionele actie werd het Gagak Item Bataljon eveneens ingezet. Zij moesten zich klaarmaken op oorlogssterkte en kregen de dagorder te horen tijdens het avondeten in de kantine. Als elite beroepseenheid kreeg het bataljon de opdracht om de voorhoede gevechten op zich te nemen.

Ingekort verslag:
Om 7.00 uur in de ochtend van 21 juli 1947 begon het Bataljon vanuit Medan aan de opmars naar het Westen. Doel was om Binjei te bereiken. Tussen Bindjei en Medan bevonden zich Republiekeinse troepen die hun al heel lang het leven zuur gemaakt hadden. Allereerst moest Hamperan Perak worden veroverd. Bij het plaatsje Terdjoen werd zware tegenstand ondervonden. Bovendien moesten ze verspreid vuur en landmijnen trotseren. Tegen 16.00 uur was de weerstand bij Terdjoen verbroken. Er waren 5 dodelijke KNIL-slachtoffers te betreuren. Nadat wegversperringen waren opgeruimd konden rond 17.00 uur de pantserauto’s, artillerie en ander gemotoriseerd vervoer doorrijden.
De volgende dag werd Bindjei om 18.00 uur ingenomen.
Bij een Republikeinse tegenaanval ’s avonds verloor een infanterist het leven.
De volgende dag werd een wraakactie ondernomen door 3 van de 4 compagnieën. Maar de vijand was gevlucht en alle desa’s in de omgeving vielen zonder tegenstand in handen van het Bataljon.
Van 24 -25 juli werd het hele gebied tussen Medan en Bindjei gezuiverd. Bij Selesh Banten leverde de vijand zware tegenstand. Gemotoriseerde verkenners troffen daarna het plaatsje Koeala brandend aan.
Op 26 juli werd de bevolking van Koela geëvacueerd naar Bindjei en de bezetting van het gebied overgelaten aan een Nederlands Bataljon.

4 gedachten over “Oorlogshandelingen Gagak Item Bataljon

 1. Tijdens de 1e politionele actie, op 21 juli 1947, trok het bataljon vanuit Titipapan op naar Hamperan Perak. De colonne ondervond veel hinder als gevolg van de vele versperringen en mijnen. Ook de TNI bood hevige tegenstand. Bij Tjerdoen liep de colonne vast en ging het te voet verder naar Hamperan Perak. De volgende dag trok het bataljon verder op naar Tandem Hilir, daarna zuidwaarts richting Bindjai. Na de bezetting van Bindjai werd het omliggende gebied gezuiverd en vonden er gemotoriseerde verkenningen plaats naar Nama Oekoer en Rimboen. Op 26 juli werd het gebied overgedragen aan 3-3 RI en werd het bataljon teruggenomen op Medan.

  Op 28 juli werd het bataljon (min 1e cie brigadereserve) samen met pantserwagens van het 1e Esk.Paw ingescheept op twee LCT’s voor een landing bij Pantei Tjermin. Direct na de landing werd Perbaoengan bezet. Loeboek Pakam het tweede doel bleek reeds te zijn bezet door Inf.IV.KNIL. De volgende dag, de 1e cie had zich weer bij het bataljon gevoegd, trok men op naar Tebing Tinggi en Pematang Siantar.

  Na de 1e politionele actie bleef het bataljon gelegerd in de sector Pematang Siantar met o.a. posten te Prapat, Hoeta Bajoe, Boentoetoeroean en Aek Oeli. Door een intensive patrouillegang en vele zuiveringsacties werd de activiteit van de TNI in het gebied teruggedrongen en keerde de rust terug.

  Hierna werd ik overgeplaatst naar Tandjoeng Oeban een plaatje in de Riouw archipel
  siBo

  • Beste, toen u na de 1e politionele actie naar Tandjoeng Oeban werd verplaatst bij welke eenheid diende u daar? Mijn opa was daar gelegerd bij het VIII Infanterie Bataljon KNIL Riouw.
   Groetjes, Jarno Boer

   • Oei, nu pas Uw bericht gelezen.
    Mijn plaatsing was bij het || bat. eind 1947
    Nog één persoon nu in het tehuis”Bronbeek”
    met wie ik samen aldaar diende.
    Wist U ,dat wij de rijkste militairen waren,wij
    werden in dollars uitbetaald en konden uitstapjes
    maken naar Singapore en de legering
    en verzorging waren bijzonder uitstekend.
    Helaas werden wij,het gehele bataljon ergens
    anders nodig geacht na deze heerlijke Rustperiode.
    siBo

   • Beste Jarno,

    Zou je mij willen mailen? Ik denk dat ik informatie heb gevonden over WO II, waarvan ik vermoed dat jij die nog niet hebt.

    Met vriendelijke groet, M.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s