Gijzeling of eigen veiligheid

Voor zover er nog twijfel is onder de 46.000 Nederlanders en Indo-Europeanen die door Indonesiërs in de Bersiaptijd in 400 kampen werden gestopt, over de vraag of ze voor hun eigen veiligheid werden opgepakt of als gijzelaars dienden, gaf Mary van Delden in haar boek ‘De Republikeinse kampen in Nederlands-Indië’, een uitsluitend antwoord.

De beoordeling van deze prangende kwestie werd getoetst aan de hand van 4 momenten waarop de Indonesische autoriteiten daadwerkelijk gebruik hadden kunnen maken van gijzeling als wapen, namelijk
-het moment van internering
-bij de Brits-Indonesische onderhandelingen over de evacuatie van de kampen
-bij de uitvoering van de evacuatie
-bij de onderhandelingen over een zelfstandig Indonesië.
Op geen van deze momenten hebben de Indonesische autoriteiten gebruik gemaakt om iets voor elkaar te krijgen. Er is dan ook geen sprake van gijzeling.
Waarom wordt dan tot op heden hardnekkig over gijzeling gesproken?
Wel, dat is te wijten aan de Nederlandse regering die wel degelijk misbruik heeft gemaakt van de situatie. Zij hadden er baat bij dat de indruk bleef bestaan dat de geïnterneerden gegijzeld werden. De Nederlandse regering wilde immers dat de Britse troepen die verantwoordelijk waren voor de afwikkeling van de gevolgen van de oorlog, zolang mogelijk op Java bleven. Bovendien wilden de politici de Nederlandse publieke opinie beïnvloeden ten gunste van uitzending van militairen naar Nederlands-Indië.
Wat geheel overeind blijft zijn de gevoelens van de geïnterneerden die op bruuske wijze in de kampen werden opgesloten met te weinig eten en drinken. Zij hebben dat ervaren als verlenging van de oorlog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s