Op vakantie

Begin 1960 gingen de Indo’s met hun autootje op vakantie naar het zonnige Zuiden. Zij volgden de algemene trend. Da’s logisch. Maar het was beslist niet zo dat ze met een klein koffertje in de achterbak op reis gingen.

En dan had je een tweedehandse, 750 cc, luchtgekoelde VW Kever en dan wilde je daarmee op vakantie naar Duitsland, Frankrijk of Italië. Vooral de stranden in Italië spraken tot de verbeelding, de Rivièra del Fiori.
Je sprak met een bevriend koppel af om samen te gaan. Goedkoper en gezelliger met zijn vieren, toch?
Weken van te voren werd beraadslaagd over de inkopen voor zo’n grote reis. De Indo-eetcultuur vereiste dat rijst de bron van alle bestaan bleef. En dan met wat? Ingekocht werden Indische kruiden, sambal, slaolie, sambal-gorengans, keringans als abon en seroendeng, pindakaas voor satésaus, knoflook, ketjap, koffie voor toebroek, om maar wat te noemen. Potten, pannen, gasstelletje met camping gaz, servies, bestek, maar ook lempers, loempia’s, pasteitjes voor onderweg in de auto.
Wat was er lekkerder dan te rusten met je rug tegen een boom, uitkijkend over een groene vallei, met een Frans stokbrood gevuld met sambal-goreng-kentang pedis.
Maar eerst moest alles in de auto. En dat vereiste grote intelligentie. Elke ruimte werd benut. Passen en meten, herpakken of liever maar los, proppen, duwen, stapelen. Ajo, eerst koffie maar. Dan weer zwoegen en zweten.
Als alles in de auto getoverd was, bleek de bestuurder een koffer tussen zijn benen te hebben, de bijzit met zijn voeten in het handschoenenkastje zat en de passagiers op de achterbank met hoog opgetrokken knieën, volledig ingeklemd, ternauwernood naar buiten konden kijken.
Giechelend en vol goede moed begon het avontuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s