Na de verkiezingen van 1955

Voor Soekarno waren de besluiteloze, verdeelde en weinig tot leiden bekwame partij-politici een doorn in het oog. Hij wachtte op een goed moment om de geleide democratie, zoals die tot uitdrukking werd gebracht in de grondwet van 1945, weer te laten gelden.

De verkiezing van september 1955 had wel een nauwkeurige verdeling van partijen opgeleverd, maar de kennelijk onoverbrugbare standpunten tussen de partijen leidde niet tot adequate besluitvorming binnen het parlement. Er openbaarde zich ook geen groep die sterk genoeg was om te voorzien in een nationaal leiderschap. De chronische instabiliteit reflecteerde zich in de 6 kabinetten tussen 1950 -1957.
Eind 1956 trok vice-president dr. Mohammed Hatta zich terug uit de leiding van de staat en uit de politiek.
In Bandoeng boekte de Wetgevende Assemblee, die de grondwet moest voorbereiden over de stellingen in de Pantja Silla als staatsideologie, geen vooruitgang.
In het oosten van de archipel en in Sumatra namen legerofficieren het bewind in handen. Als krijgsheren verdienden zij grote winsten uit de welig tierende smokkel in allerlei goederen. Zij kwamen zelfs in opstand tegen het bevoegd gezag.
Ook de fanatieke moslim organisatie Darul Islam uit West Java had zich verspreid in Atjeh en Zuid Celebes.
De chaos stond voor de deur!

Soekarno greep in. Halverwege 1957 kondigde hij de noodtoestand af en vormde een niet aan partijen gebonden ‘zakenkabinet’. Met het leger onder bevel van generaal Nasoetion naast zich, verkondigde Soekarno dat het tijdvak van de liberale democratie ten einde was en dat nu de geleide democratie zou worden ingevoerd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s