Zilverbewerking

Kota Gede is een district in de stad Yogyakarta in Midden-Java, dat meer bekend is geworden als “De zilverstad”, het Javaanse centrum voor zilverbewerking. Het productieproces geschiedt nog steeds handmatig.

De zilverbewerking in Kota Gede heeft een diepgewortelde traditie die door de eeuwen heen zijn eigen ongeschreven wetten heeft bepaald.
Alle ontwerpen zijn geënt op zuiver traditionele vormen, dus niemand is exclusief eigenaar van een bepaald model of vorm.
Het enige onderscheid tussen de ateliers was hun specialiteit in specifieke zilveren gebruiksgoederen, dus men verkocht of schalen of bestek of juwelen.
In Indonesië verandert er op dit punt, vanwege de traditionele opvattingen, heel weinig.

Maar exportmogelijkheden hebben daar verandering in gebracht, zodat men nu, vanwege de grote bedragen, rekening moet houden met de vraag van overzeese klanten, die nieuwe ontwerpen wel belangrijk vinden.
Die noodzaak zou ertoe moeten leiden dat ateliers zullen moeten streven naar een betere kwaliteit én originaliteit van hun verkoopproducten. Dit ter wille van een betere concurrentiepositie.
De handenarbeid kent natuurlijk ook zijn beperkingen, maar heeft t.o.v. de machinale productie het voordeel van de lage loonkosten. Een ander voordeel is de eigen identiteit van het geleverde product.
Kota Gede zal langzaam met de tijd meegaan. Nu worden er op etnische gronden producten gemaakt met die typisch Indonesische ‘touch’, die door een groot publiek nog steeds aantrekkelijk gevonden wordt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s