De blik op de auto gericht

Begin 60-tiger jaren rommelde het nog stevig in Indonesië. Het nieuws was verontrustend. De eerste groepen repatrianten waren allengs vertrouwd geraakt met het Hollandse leven. Zij kregen belangstelling voor andere zaken.

Er werd toch al van je verwacht dat je de bromfiets inruilde voor een tweedehands Kevertje, een Morris, een Opel, een NSU, een Fiat en ga zo maar door.
Rijles kreeg je van een vriendje met een auto. Daarna voor het echte werk 5 of 6 lessen bij een autorijschool. Op de zaterdagavondfeesten werd gesnoefd over de motorinhoud, 750 cc was niets, 1000 cc ging wel, 1200 of 1300 cc scoorde het best.
Flaneren op de boulevard in Scheveningen was in. De kleurcombinatie van een witte cabriolet, rode bekleding, zwarte kop met gele tanden, trok genoeg belangstelling.
De RAI in Amsterdam was een must. Achter het lint stonden de peperdure auto’s, voor het lint de dromende toeschouwers. Op een heuveltje stond een opengewerkte Thunderbirth Camaro. Oorstrelende Hawaiian muziek vulde de lucht. Een Indische man in het wit gekleed stapte over het lint, de autoverkoper schoot hoopvol toe. “Hoeveel kost die radio”, vroeg de man in het wit.
Grote hilariteit.
In hun keurig en liefdevol opgepoetste auto’s reden de Indo’s naar familie en vrienden die tot in de kleinste gehuchten over Nederland waren verspreid. En natuurlijk brachten ze in allerlei pannetjes zelf gekookte Indische lekkernijen of heerlijke Indische koekjes mee.
Veelvuldig op bezoek gaan of bezoek ontvangen was een typisch Indische gewoonte uit de vroegere samenleving. En de mannen spraken met diep respect over hun auto’s of stonden urenlang elkaars auto’s te bewonderen.

Advertenties

One thought on “De blik op de auto gericht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s