Le Mayeur de Merpres

Adrien-Jean Le Mayeur de Merpres werd op 9 februari 1880 in Brussel geboren. Zijn familie was geparenteerd aan de Belgische Koninklijke familie. Pas na afronding van zijn studie als architect kon hij zich toeleggen op zijn passie voor schilderen.

En schilderen deed Le Mayeur, daarvoor reisde hij de hele wereld af op zoek naar het beste licht voor zijn werkstukken. Hij volgde zelfs het spoor van Gauguin naar Tahiti. Die plaats werd een teleurstelling voor hem.
In 1932 werd hij aangetrokken door een reclameleus van de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij (KPM) die het eiland Bali aanprees als plaats van uitzonderlijke schoonheid en charme. Nog in datzelfde jaar arriveerde Le Mayeur in Singaradja Noord-Bali. Zijn bestemming vond hij bij Sanur beach in Zuid-Bali. Hij was diep onder de indruk geraakt van de tempelrituelen en dansen en niet in de laatste plaats van Ni Pollok, de prachtig gevormde legong danseres. Hij kocht een stuk land en bouwde er zijn villa. Ni Pollok werd eerst zijn schilders-model en later zijn vrouw.
Zijn impressionistische schilderijen deden het goed op tentoonstellingen in Singapore. Schilderijen verkocht hij ook thuis aan toeristen van de wekelijkse cruisse-schepen. De klanten werden gracieus bediend door zijn mooie Ni Polok en dienstmeisjes, allen topless!
De Nederlandse gouverneur van Bali verbood dit in zijn ogen onzedelijk gedrag. Le Mayeur schreef naar zijn neef de Koning van België, die schreef aan Koningin Wilhelmina, die schreef aan de GG van Nederlands-Indië en die schreef aan de puriteinse gouverneur van Bali “to shut up”, Le Mayeur niet te hinderen.
Begin 1958 vertrok Le Mayeur met een kankergezwel naar Brussel. Hij overleed op 31 mei 1958 in Brussel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s