Politiek Manifest

Op 5 juli 1959 zond Soekarno de Wetgevende Assemblee in Bandoeng het besluit waarbij zijwerd ontbonden. Het argument luidde dat de liberale democratie niet past bij het Indonesische volk en haar levensfilosofie. Er was een democratie met leiding en discipline nodig.

Op 17 augustus 1959 hield Soekarno op het Vrijheids-plein in Jakarta een 2 uur durende redevoering. Enkele fragmenten daaruit:
“Van 1945 tot 1950 hadden we een fysieke revolutie. We namen de imperialisten de macht en de heerschappij uit handen en . . . .onze bodem was een vlammenzee . .
Van 1950 tot 1955 was het de periode van het overleefd hebben. Ons lichaam was met wonden bedekt . . en wij ruimden de ruines op . . .
In 1956 wilden we een nieuwe periode inluiden . .schuld aan alle gebreken en moeilijkheden was niet omdat wij een volk zijn dat niet in staat is te presteren . .nee, de compromissen hebben onze geest aangetast . . . . het trachten naar verzoening en samenwerking met de oude koloniale macht . . trouw aan de letter van de Haagse overeenkomst van 1949 . . trouw aan het verdrag blijven! (verachtelijk uitgesproken).
Tien jaren zijn verknoeid. Broeders en zusters . . trekt alle liberalisme van U af . . gebruik de constitutie van 1945 als wapen. Hijst de vlag van de geleide democratie!
1959 is het jaar van de herontdekking van onze revolutie!” (Dit werd later de officiële titel van de redevoering, die de kern van het ‘Manifest Politik’ vormt)

De drie punten uit zijn regeringsprogramma waren:
Herstel van veiligheid (onderdrukking van de rebellie), voortzetting van de strijd om Nieuw-Guinea en bevrediging van de behoefte aan voedsel en kleding.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s