De kruidnagelsigaret of “Kretek”

Het plaatsje Kudus in Midden-Java is het centrum van de kreteksigarettenindustrie in Indonesië.
Daar staan de fabrieken van de drie meest populaire merken, Djarum, Gudang Garam en Bentoel. De eigenaren zijn Chinezen.

De Chinese eigenaren van de kretek-fabrieken in Kudus willen de productie graag mechaniseren. Maar dat zou tot een verlies van tienduizenden arbeidsplaatsen leiden, aldus de Indonesische regering. De meeste sigaretten worden namelijk met de hand gerold door ± 200.000 vrouwelijke werknemers. Er worden jaarlijks 200 miljard kretek-sigaretten gerookt.

“Wat, mag ik U vragen, rookt U?”, vroeg zo’n 60 jaar geleden een Engels diplomaat aan Agus Salim, de eerste Indonesische ambassadeur in Engeland.
“Dat, uwe excellentie, is de reden waarvoor het Westen de wereld veroverde”, antwoordde Agus Salem en hij refereerde aan de kruidnagel uit de Molukken en de nootmuskaat uit Banda, waarvoor in de 15de en 16de eeuw de Europese ontdekkingsreizigers en in hun kielzog de kolonisten naar de zuidelijke zeeën trokken.

Ananta Pramoedya Tour schreef: “Je kunt een kretekroker altijd herkennen aan de gaten in zijn overhemd” en “toen ik naar Soerabaja verhuisde nam ik twee nieuwe gewoonten aan, kretek roken en schoenen dragen”.

“Zo maar 2/3 tabak en 1/3 kruidnagel bij elkaar doen smaakt naar niets. Het is die typische saus die het ‘m doet. De goddelijke vermenging van kaneel, ananas, kaas, chocola en suikerwater geeft het aroma aan de sigaret”, zegt Djoko Herrianto, de chemist die geur en smaak van de kretek moet zien te verbeteren.

Advertenties

One thought on “De kruidnagelsigaret of “Kretek”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s