‘Staatsblad-Europeanen’

Wim Walraven was naar eigen zeggen “geketend aan Indië, geketend aan zijn Soendanese vrouw Itih, geketend aan zijn 8 Indische kinderen”. Maar ook in Holland had hij niets meer te zoeken. Hij hekelde de toestanden in Dirksland, zijn geboortedorp, dat hij ontvluchte voor Indië.

In zijn brieven aan familieleden in Holland beschreef de auteur W. Walraven hoe hij zich ergerde aan de in zijn ogen verwaande opvattingen van de Indo-Europeanen. “Deze gedroegen zich plus royaliste que le roi, meer Europeaan dan de Europeanen zelf. Zij vormen een zelfbewuste klasse, die ter onderstreping van dit pseudo- Europeaanschap een hooghartige houding tegen de inheemse bevolking aannemen. Deze staatsblad-Europeanen hebben veelal een minderwaardigheids-complex, dat zich soms kan uiten in overdreven brutaliteit, soms ook in overdreven bescheidenheid en schuwheid. Ze zijn karig met woorden, althans als er een blanda aanwezig is. Indo-Europese vaders zijn zelf hun leven lang ondergeschikte geweest, hetgeen geen waarborg gaf voor een goede behandeling van hun (inheemse) ondergeschikten, want slaven zijn dikwijls op hun beurt de grootste tirannen als ze de kans krijgen.
Indo-Europeanen drijven bovenop de inheemse samenleving als een vlies op de melk.
Er is oppervlakkig contact met de inheemse bevolking waarin zijzelf hun oorsprong hebben, merendeels was er zelfs geen contact met de eigen inheemse familieleden”.

Walraven is hier geciteerd om aan te geven dat de Indo’s zich als afzonderlijke bevolkingsgroep manifesteerden. Elke poging om een versmelting met de Indonesische samenleving te bewerkstelligen is te allen tijde mislukt.

Advertenties

2 thoughts on “‘Staatsblad-Europeanen’

  1. Ik vind de opmerking dat Walraven geciteerd wordt om aan te geven dat Indo’s zich als afzonderlijke bevolkingsgroep manifesteerden op zijn zachts gezegd volledig aan de werkelijkheid van een koloniale maatschappij voorbij gaat om niet te zeggen dat de analyse volslagen onzin danwel de link tussen het aangehaalde minderwaardigheidscomplex en afzondelijke Indische manifestatie elke redelijke grondslag mist. Het geeft alleen maar aan dat de Indo-Europese gemeenschap zich op basis van negatieve, dus minderwaardige argumenten zich wil manifesteren

    De Indische koloniale maatschappij is een kaste maatschappij waarbij de Indischen weliswaar Europeanen waren maar zoals Walraven als blanke zelf zegt PSEUDO-Eurpeanen in wezen zijn , dus formeel wel Europeaan maar in werkelijk niet als Europeaan behandeld werden. Dit komt tot uiting in de benoeming en bezoldiging van ambtenaren en Indischen werden de toegang tot clubs (Vaderlandse) ontzegd (de uitzonderingen bevestigen de regel). Daar komt nog bij dat kleur natuurlijk een rol speelde in Ned. Indie, wat de Hollanders zachtjes hebben overgedaan in Zuid-Afrika (apartheid is een van de weinige Nederlandse woorden die in de hele wereld bekend is).

    Daarom is het minderwaardigheidcomplex een rechtstreeks sociaal uitvloeisel van de koloniale maatschappij en niet een psychologisch kenmerk, dat op zichzelf staat, van de Indo-Europeaan. Daarom kan gesproken worden van een meerderwaardigheiscomplex bij de Nederlanders cq blanken, een uitvloeisel van het sociaal darwinisme, uitegwerkt in het Uebermenschprincipe van de NSDAP en formeel vastgelegd in d eNuernberger Rassenwetten

    De schrijver Eric Heuvel van het boek “ De Terugkeer” zou het minderwaardigheidscomplex van de Indo-Europeanen daaruit voortvloeiende houding tegenover de inlandse bevolking interpreteren als een soort “omgekeerd racisme”. Hij geeft hier alleen maar het beste argument om de vrijheid van meningsuiting te beperken cq verbieden.

  2. De reactie van van den Broek begrijp ik niet helemaal.
    Het is wel waar dat de indo-europeaan een 2e rangs nederlander was, behalve in de krijgsmacht. Dat de indo zich superieur voelde t.a.v. de inheemse bevolking is ook waar. Dat de indische mensen, blank of niet, bij aankomst in nederland met een schuin oog vriendelijk werden ontvangen is ook waar en moge aangemerkt worden als dat een superier die inferieur ontvangt, een übermensch tegenover een untermensch maar dan in badinerende stijl. En zo gedroegen zich de indische mensen zich ook tegenover de inheemsche bevolking, maar dan in letterlike zin. Men heeft er in ieder geval ,waarschijnlijk, van geleerd gelet op de “weg met ons” mentaliteit wanneer men het over OVC en de kolonale geschiedenis heeft en gelet op de hedendaagse houding tegenover de “allochtonen”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s