Karbouwengat en Kota Gadang

“The Grand Canyon” van Indonesië “ wordt hij genoemd, voorheen het Karbouwengat. De kloof is ontstaan tijdens erupties van de nabij gelegen Sumatraanse Merapi.

Nabij Bukittingi (voorheen Fort de Kock) in de Padangse Bovenlanden van West Sumatra ligt Ngarai Sianok, een 100 meter diepe en 4 km lange kloof tussen steile bergwanden, beter bekend als het “Karbouwengat”.
Beneden in het diepe dal dat door de rivier de Ngarai Sianok is uitgeslepen, loopt een wandelpad.
Komend van Bukittingi eindigt het pad, via een zeer steile opgang aan de andere kant van de kloof in het zilverstadje Kota Gadang, dat bekend is door het sierlijke filigrane-werk in goud en zilver. Uit de eigen zilversmederij wordt zilverwerk vervaardigd bestaande uit 95% zilver en 5% koper. Verder is Kota Gadang bekend om de kostbare sarongs die er geweven worden en in vroegere jaren ook door de grote ontwikkeling van zijn bewoners in vergelijking met de rest der bevolking.
Toen de eerste Inlandse school te Fort de Kock geopend werd, waren het bijna uitsluitend jongelingen van Kota Gadang, die de school bezochten. Als gevolg daarvan trof men in de koloniale tijd onder de Kota Gadang-inwoners vele inheemse ambtenaren aan, zoals djaksa’s, koffiemantries en schoolmeesters, velen ook in dienst van de Nederlands-Indische regering en werkzaam in Fort de Kock. In de beginjaren van de Republik Indonesia speelden intellectuelen afkomstig uit Kota Gadang een grote rol in het Republikeinse Landsbestuur, te denken valt aan twee voormalige Indonesische premiers: Agus Salim en Mohammed Natsir.

Advertenties

3 thoughts on “Karbouwengat en Kota Gadang

 1. Vergeet niet Sutan Sjahrir( de Kleine Bung), Bung Hata en mr Sjafrudin Prawiranegara, een Sundanese Bantammer ( achter kleinzoon van Sultan Alam Intan, nakomeling van de Sultan van Pagarryung, mr Muhamad Jamin .
  mr Sjafrudin Prawiranegara was ooit de vervanger van President Sukarno als hoofd/president van de Indonesische regering van balingschap in West Sumatra nadat Sukarno opgepakt werd na de 2de Agressie Militair of Inbrahim Datuk Tan Malaka .En nog vele anderen.


 2. Karbouwengat in Fort de Kock/Bukittinggi (juni 1933)

  Hans R van der Woude op augustus 8, 2009
  In het Karbouwengat met de kinderen Boers en de families Kloprogge en Statius Muller. Het meisje links is Albertine Boers (1917-1996), de jongen rechts van haar is haar broer Jaap (1923-1999), en de jongen die boven iedereen uitsteekt is haar broer Antoon (1916-1999).

  Hans R van der Woude op oktober 19, 2009
  Lit.: Het geslacht Boers 1550-2010, door ir. H.R. van der Woude; Zuidlaren 2009 (www.cbg.nl en http://www.kb.nl).

  e.m.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s