Diamanten in Zuid-Borneo

Diamantzoekers in Cempaka.

Ten zuidoosten van Banjermasin in Borneo ligt het stadje Cempaka. Hier zoekt sinds lange tijden de bevolking naar diamant. De bovengrondse diamantmijn bestaat uit een enorme zandgroeve waar in de aangeslibde grond sporen van diamant worden aangetroffen.
Op verschillende manieren wordt naar de diamant-steentjes gezocht.

Een afgebakend stukje grond wordt een meter uitgegraven en met watergevuld. Een tiental mannen staan tot aan het middel in het water en zeven in een platte rotanmand de moddersediment van de bodem.

Er wordt een smalle, diepe schacht gegraven. Afhankelijk van de structuur van de aarde wordt de schacht tegen instortingsgevaar gestut met een houten constructie. Op de bodem van de schacht wordt de modder verzameld in rotan manden en naar boven getakeld door vrouwen. De modder wordt vervolgens gewassen in houten pannen en eventueel blijven diamantsteentjes, brokjes goud, amethist, saffier of granaat op de bodem liggen.

Om een langwerpige waterbak groeperen zich een 5-tal mensen. Kluiten van het harde, grove zand worden in de waterbak gelegd en vervolgens wordt met snelle been-bewegingen het water onstuimig in beweging gezet. De zandkluiten lossen op en de modder wordt in manden gezeefd door snel heen en weer bewegen. De steentjes die blijven liggen worden met argusogen bekeken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s