Zoutindustrie

Ondanks de overvloedige grondstoffen die Indonesië rijk is, beschikt het over weinig natuurlijke zoutbronnen. Talloze kleine bedrijfjes op alle eilanden winnen zout uit zeewater. Daar waar ongerepte gronden net even boven de zeespiegel liggen, treft men zoutpannen aan.

Kleine stukken grond worden afgebakend door smalle, lage dijkjes. De bodem van zo’n zoutpan wordt keurig plat gewalst met een eenvoudige handwals aan een lange bamboestok.
Via een systeem van greppels en goten wordt bij vloed zeewater in de zoutpannen overgeheveld.
Een lange bamboestok hangt keurig in evenwicht over een geïmproviseerde bamboevork. Aan het ene einde is een waterdicht gevlochten mand gehangen, aan het andere einde wordt de hevel met mankracht bediend. Het water uit de volgelopen greppel wordt telkens met de mand overgeschept in de zoutpan. Op deze manier wordt een waterhoogte bereikt van circa 10 cm.
Zonnewarmte en wind doen het water verdampen. Het zout blijft liggen. Telkens wordt de zoutpan met zeewater aangevuld tot de afgezette zoutlaag dik genoeg is om weggeschept te worden. Heel voorzichtig moet de dunne zoutlaag worden weggeschept zodat het zout zich niet kan vermengen met de onderliggende grond. Met draagmanden wordt het zout centraal opgestapeld tot de bekende zoutheuvels.
De grondgesteldheid bepaalt het kristallisatieproces, het doorsijpelen van grondwater moet worden voorkomen.
In het regenseizoen ligt de zoutwinning stil.
Een grote zoutverbruiker is de visindustrie, bijvoorbeeld de pindangmakers die veel zout gebruiken bij de productie van zoute vis.

Advertenties

2 thoughts on “Zoutindustrie

  1. In de 16e/17e eeuw waren de Nederlanden een enorme haringexporteur. Daaraan gekoppeld was er een enorme zoutimport uit Zuid-Europa. Dat zout werd daar ook gewonnen met zoutpannen.
    “beschikt het over weinig natuurlijke zoutbronnen” Waarschijnlijk worden hiermee fossiele zoutvoorraden bedoeld. Ik dacht dat Indonesië daar inderdaad nauwelijks over beschikte, Nederland wel, daar is AKZO mee groot geworden. Maar dat is van oorsprong ook zeezout! Natuurlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s