Kumis Kucing of Kattensnor

Overal in Indonesië, vooral op Java en Sumatra, groeit de Kumiskucing in het wild, in tuinen en langs water-kanten. Een plant die weinig verzorging nodig heeft.
De Kumiskucing ook wel Remoedjoeng genoemd is een rechtopstaand struikje tot zo’n anderhalve meter hoogte. De vierkante paarsige stengel is bezet met fijne haartjes. De ovale bladeren staan kruisgewijs en zijn van onder en boven zacht behaard.
De mooie witte bloemen staan aan eindtrossen en hebben lange meeldraden en stampers. Ze lijken op de snorharen van een kat.
De zaadjes zijn langwerpige nootjes. De plant bloeit het gehele jaar door en kan gemakkelijk gestekt worden.
De plant is al eeuwenlang bekend om zijn geneeskracht, die voornamelijk in de bladeren en stengeltoppen zit.
In Europa is de plant door de moderne geneesmiddelen uit de belangstelling verdwenen, maar tegenwoordig is de vraag weer toegenomen.
Kumiskucing is in Nederland te koop als middel tegen nier- en galstenen. Thee getrokken uit de bladeren is daar een goed middel voor.
Verder wordt Kumiskucing gebruikt als urineafdrijfmid-del, bij suikerziekte, reumatiek en ontsteking van de mannelijke geslachtsorganen.
Het is een probaat middel tegen jicht van voet en teengewrichten. Hoestdrank en zelfs olie wordt uit de plant gewonnen.

2 gedachten over “Kumis Kucing of Kattensnor

  1. Cleome hassleriana. Je zaait ze vanaf maart, in de kas of in een pot op de vensterbank. De zaadjes kiemen na een week of twee en zodra je de zaailingen goed kunt vastpakken moet je ze verspenen: apart zetten in keine potjes. Veel licht maar uit de zon, koel maar vorstvrij, kweek je ze op tot stevige compacte planten. Half mei, na de ijsheiligen, kunnen ze veilig naar buiten. Plant ze in een zonnig, beschut deel van de tuin, met minimaal 30 centimeter tussenruimte. Een enthousiaste KATTENSNOR haalt met gemak een hoogte van een meter. De bloei begint in juni en kan doorgaan tot in september.

    Bron: Utrechts Nieuwsblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s