Radja Ampat

“Vier verdroomde eilanden in een verdroomde tropenzee”. Zo omschrijft Antonie van Kampen het Rijk van de vier koningen, Radja Ampat.
Dit vredige oord werd frontpaginanieuws toen de persberichten verhaalden over Indonesische infiltraties t.b.v. een aanval op Nieuw-Guinea.

“Tussen de uiterste westpunt van Nederlands Nieuw-Guinea en Indonesië ligt een archipel, bestaande uit een 1400 eilanden. Men beweert dat ze allemaal een naam hebben, hetgeen nauwelijks te geloven is, als men de grootte van de allerkleinste in aanmerking neemt. Die kan men namelijk in een paar minuten rondlopen.
Radja Ampat kan men vertalen met “De vier koningen”. Waar die naam precies vandaan komt weet niemand. Maar er zijn legio legenden, de een al mooier dan de andere. Een ervan beweert, dat er eens, lang geleden, vier mensen uit evenveel schildpadeieren kropen en dit later die koningen werden. Elk van hen ging er op een dag vandoor, omdat er onenigheid zou zijn ontstaan. Hun prauwen voerden hen in vier windrichtingen. Daar waar ze landden stichtte elk een “koninkrijk”.
Wat er van waar is wordt nergens historisch bevestigd.
De eilanden hebben niets van het normale, woeste, grimmige Nieuw-Guinea. Integendeel, dit is een lieflijk, romantisch oord, bestaande uit helblauwe luchten, gestoffeerd met sneeuwwitte cumuluswolken, en onder die hemel honderden eilanden, waarvan bijna elk was omgeven door een jadegroen rif, overschuimd door hoge, witte branding, uitlopend op in de tropenzon schitterend hagelwit zand. En dan op dat zand de wuivende en ruisende klapperbossen. Elke bewoner van Radja Ampat bezat z’n eigen huisje op palen boven het water. De droom van de rijke én de arme man”.

3 gedachten over “Radja Ampat

 1. “helblauwe luchten, gestoffeerd met sneeuwwitte cumuluswolken”
  Over de baai van Jakarta laag aanvliegend zag ik de Duizend Eilanden, elk met zijn eigen wolk!

 2. Een voetnoot in mijn dissertatie:
  Ook Pieter van Dam (1931, II, I, 29-31) rekent de Ambon- en Banda-archipel niet tot de Molukken. De eigenlijke Molukken bestonden uit de vier of vijf kruidnagelen leverende eilanden: Ternate, Tidore, Motir, Matjan, en waarschijnlijk Batjan. De Portugezen gebruikten de naam ‘Maluco’ alleen voor Ternate; de vorst van Ternate was de belangrijkste van de op die eilanden heersende vier koningen. “De drie Molucxe koningen, Ternate, Tidor en Batchian, sijn seer jalours van malkanderen (…)”.
  Zij pretendeerden afstammelingen te zijn van een ‘Arabier’, die ruim 1200 jaar v. Chr. op Ternate een nimf zou hebben geschaakt. Van Fraassen 1987, I, 16-18. Deze ‘voorouders’ kregen vier zonen waarvan de jongste, in de hemel geboren, de stam-vader werd van de vorst van Ternate.

 3. Adriaan van Dis heeft nog ervaren dat de 48e Sultan van Ternate Nederlands sprak. Twee maanden voor zijn 80-ste verjaardag is op donderdag 19 februari 2015 de 48e Sultan van Ternate Mudaffar Sjah overleden. De Sultan was reeds geruime ziek en lag sinds november van het vorig jaar in het ziekenhuis. Zijn opvolger zal waarschijnlijk geen Nederlands meer spreken, eerder Arabisch …

  Gunung (berapi) Gamalama op het Noord-Molukse eiland Ternate komt tot leven …

  e.m.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s