Generaal Christison

Generaal Philip Christison was in 1943 comman-dant van het 15de Brits-Indische Legerkorps. Het waren zijn troepen die in 1944 aan het Burmafront als eerste in de 2de Wereldoorlog de Japanse aanval tegenhielden en terugdrongen. In sept.1945 kwam hij namens Lord Mountbatton met zijn troepen naar Nederlands-Indië.

Wegens tekort aan mankracht manoeuvreerde Christison zodanig dat hij op Java vier bruggenhoofden in stand kon houden, Batavia, Bandoeng-noord, Semarang en Soerabaja. De Nederlandse krijgsgevangenen uit de Japanse kampen werden via deze enclaves op transport gezet naar Singapore en Bangkok of zaten in beschermde gebieden in Bandoeng, Tjimahi of Batavia. Er ontbraken nog 4.500 Japanse ex-krijgsgevangenen die tegen het bevel in de kampen waren ontvlucht op zoek naar hun families. Deze mannen zaten nu gevangen in Republiekeinse kampen diep in het binnenland, onbereikbaar voor de Britten. Ook waren de Britten nog niet toegekomen aan het ontwapenen en afvoeren van het Japanse 16de leger. De Britten wilden graag hun troepen die al jaren op diverse fronten hadden gevochten eindelijk demobiliseren.
Generaal Christison nam, zonder de Nederlanders hierover in te lichten (die bleven zich toch verzetten tegen samenwerking met de Indonesische regering) zijn besluit om steun van de Indonesiërs te vragen. Hij kreeg steun van Sjahrir en Sjafroeddin die verklaarden dat de Britse taken waren opgedragen door de United Nations en dus als zodanig moesten worden uitgevoerd. Binnen het pas opgerichte Indonesische leger, de TKR, werd tijdelijk de POPDA opgericht, die zich onmiddellijk bezig hield met het vervoer van krijgsgevangenen en Japanners uit de kampen in het binnenland.

18 gedachten over “Generaal Christison

 1. In Nederland wordt veelal beweerd dat het doel van de Britten was om Indie onafhankelijk te krijgen om zodoende de Nederlanders buitenspel te zetten. Daarom zochten de Britten ook kontakt met de de Indonesische Nationalisten om de krijgsgevangen in veiligheid te brengen. Dit was eigenlijk een de facto erkenning van de Indonesische Republiek.

  De Britten hebben wel getreuzeld om Nederlandse troepen in Indie to te laten om confrontaties met de Indonesische Nationalisten te voorkomen. Die kwamen er pas in 1946 als ik mij niet vergis. Daaruit kan geconcludeerd worden dat het de Nederlandse regering in eerste instantie te doen was haar gezag in Indie te herstellen en helemaal niet de bevrijding van de gevangenen in de kampen en het veiligstellen van de Nederlandse bevolking in Indie.

  Het is al in een proefschrift verdedigt en ik stel het nogmaals dat dankzij het ingrijpen van Republiek, op verzoek van de Britten, veel bloedvergieten aan Nederlandse zijde is voorkomen. Daarbij vergeleken had Surabaja op een bloeddruppel op een gloeiende plaat geleken.

 2. Een inkoppertje die opmerking van Peter van den Broek.
  :
  Britse soldaten landden eind 1945 te Semarang om vandaaruit Nederlandse burgergeïnterneerden op Midden-Java, in de steden Magelang en Ambarawa, te bevrijden en te evacueren.
  Ook Nederlandse soldaten en het NICA (Netherland Indies Civil Administration) gingen mee in het kielzog van de Geallieerden
  Na het afvoeren van de uitgeputte vrouwen en kinderen bleef deze eenheid veel te lang ter plaatse, wat de woede opwekte van de daar in de bergen verblijvende, door de Japanners goed getrainde, guerrilla’s.

  Omdat de Indonesiërs in de veronderstelling verkeerden dat het de NICA ook te doen was om het Nederlandse gezag over de archipel weer te herstellen, organiseerden zij zich om een hernieuwde bezetting te voorkomen.
  Een en ander leidde tot de slag bij Ambarawa

  http://www.salatiga.nl/omgeving/ambarawa-palagan/index.htm

 3. opmerkelijk in de verhalen over de slag bij Ambarawa is dat er sprake is van de betrokken het van Britse troepen (vnl Indiase) en ook nog een Japanse eenheid maar dat Nederlandse troepen in velden noch wegen te zien waren Hieruit blijkt dat de samenwerking tussen Britse en Nederlandse eenheden ver te zoeken was, met reden want de aanwezigheid van Nederlandse troepen, m.n. de onwil om samen te werken met het Indonesisch leger, veroorzaakte alleen maar problemen, zie ook het vlagincident in Surabya. Nederland had de Indonesische onafhankelijk volledig onderschat.

  • Dat klopt helemaal. Het KNIL zat voor een belangrijk deel nog in krijgsgevangenschap, de KL en de mariniersbrigade kwam pas vanaf half maart 1946 in Indië. Het gezag lag bij SEAC, die had maar beperkte mogelijkheden, en had de Japanse legerleiding opgedragen voor orde en rust te zorgen. Zowel de Brits-Indische (India en Pakistan bestonden nog niet!) als de Japanse militairen waren oorlogsmoe. Voor hun was de oorlog voorbij, zij wilden alleen maar naar huis. Moesten ze in een vreemd land, tegen een vreemd volk, met een onbekende doelstelling vechten (en sneuvelen!). Maar die Brits-Indische troepen wisten wel korte metten te maken met de bersiap. En direct na het vlagincident in Soerabaja wisten de Japanners ook de orde te herstellen (er waren daar nog geen Britse troepen). Ik kon gewoon op de fiets naar de daartegenover gevestigde Rode Kruispost te gaan, en mijn werk als melkbezorger doen, gadegeslagen door de Japanners.

 4. Het gaat me nu in m’n ouwe kop wel veel kraken [fig.] ,de SLAG en BEVRIJDING van burger- geinterneerden op midden-Java.
  Lees,12-3/’12 Gen. Christison;Gaat over Ned.krijgsgevangenen,die via Bandoeng-Batavia-Semarang-Soerabaja op transport gesteld naar beschermde gebieden in en of buiten Ned-Indié.
  Dan.er ontbraken nog 4500 ”Japanse” ex-krijgsgevangenen[ ? ],die tegen het ”bevel”in de kampen waren ontvlucht……. onbereikbaar voor de Britten.
  Dan, de Popda,die zich onmiddellijk bezig hield met het vervoer van ”krijgsgevangenen”en Japanners uit kampen in het binnenland. Welke,die 4500.man ?
  Dan Hr.Vos dd.12-3/12 Landing Van Britten om Ned.burger-geinterneerden te bevrijden en te evacueren. Wiens gevangenen waren ze van ,Jappanse of Indonesische ?
  Volgende regel, Ned, soldaten en het Nica gingen mee in het kielzog ………..Is dit wel zo, was ’t geen Britse aangelegenheid?
  NA het afvoeren vd.uitgeputte mensen bleef deze EENHEID veel te lang ter plaatse.
  M’n vraag luidt, Welke”eenheid” was ’t , dan begon de SLAG ”NA -VOOR- GEDURENDE ”de
  evacuatie.
  Waren het alleen ex-Nederlandse geinterneerden,waren er ook Ned.zgn, buitenkampers en anderen [Chinezen-Indonesiérs ] bij betrokken. Werd iedereen geevacueerd ?
  Als laatste ,door de Japanners goed getrainde guerrilla’s dus geen TKR. aanwezig.
  Eerlijkheids halve moet ik toch zeggen,dat ik er geen bola2 meer van snapt.

  • Dat is vaak ook mijn probleem. We moeten proberen de juiste benamingen te gebruiken en de juiste data. Het was natuurlijk een chaos. Ik heb plezier van mijn boek dat eigenlijk niet meer is dan een tijdlijn, met wat verhaaltjes erbij. Bij weer een verhaal kijk ik even waar dat thuis hoort, en dan snap ik het ook beter.
   Hierboven schreef ik dat India en Pakistan nog niet bestonden. Dat is niet zo belangrijk, de Gurkha’s kwamen uit Nepal. Wat niemand weet is dat er nu nog steeds een Gurkha-regiment is in Engeland, doet zelfs mee bij de erewacht bij het koninklijk paleis. Zouden we moeten proberen: in het Nederlandse leger een Moluks regiment waarvoor we in de Maluku gaan ronselen. Krijgen we misschien ook in I4E wat meer aanspraak.

   • Meneer Jan Somers, Hati-hati ya wij weet ister Gurkga-regiment in Engeland. Wij hier in”BB” feel voeling met Britse-veteranen en heen en weer bezoekjes too deze luitjes en 2 jaartjes bek se komen met hem,compleet met hoed -embleem-vervaarlijke parang en je weet ja, precies Nepalees ze sien uit. En dan we horen ter plaatse ister bestaande regiment van hem.Dus Pak,vele personen weten dat de Britten deze traditie in ere houden en in Engeland verblijven mss. foto’s van hun verblijf op ”BB” op ’t internet te vinden.
    Ter voorkomen van misverstanden ik lees met veel genoegen Uw ”kabartjes” op diverse Websites . Mhg siBO

   • Bo: Goed zeg, dat jullie dat weten! Maar jullie zijn niet ‘de de meesten’ in Nederland. Kun je niet regelen dat er een erepeleton van hen op 15 augustus bij het Indiëmonument staat? Niet zo duur, retourtje Kanaaltunnel en bordje lekker eten! Bij de PVV geld daarvoor vragen?

 5. Opmerkelijk is dat in de officiele Gurkha militaire geschiedschrijving niets over hun ingrijpen in Ned. Indie wordt gerept …zie…http://www.army.mod.uk… (was zeke niet heldhaftig genoeg). Ze heten nu de Royal Gurkha Rifles, één bataljon is gelegerd in Kent, Engeland en een ander is gevestigd in Brunei

  • Waar liggen de gesneuvelde Gurkha’s begraven? Op het Engelse ereveld in Jakarta? Ik weet wel dat de gesneuvelden van de Exeter (Slag in de Javazee) vanaf Kembang Kuning (Surabaya) daar naartoe zijn overgebracht. En de Sikh’s?

   • Volgens een Indonesische artikel werden soldaten uit de gemene best in de buurt van de graf van Mallaby begraven.
    Quote:
    Selain Mallaby, Loder-Symonds dan Osborne; makam lainya adalah makam tentara negara persemakmuran seperti pasukan Indian British Army (##), Selandia Baru, Australia, Kanada, Birma, Afrika dan Malaysia. Sebuah monumen khusus(speciale monument ## ) dibangun di salah satu sudut taman untuk memperingati jasa pasukan Indian British Army( ###)yang anggotanya direkrut dari India (###) ,

 6. Volgens Britse bronnen zijn enkele honderden Britse militaire slachtoffers van de slag om Surabaya op Commonwealth War Graves Commission Cemetery in Menteng Pulo (Jakarta) begraven en de rest op Commonwealth War Graves Commission Cemetery in Singapore.

  • Bedankt. Jammer dat ik te krakkemikkig ben om daar nog naar toe te gaan, maar ik ga wel naar foto’s zoeken. Elk jaar gaan mijn vrouw en ik een keer de dode familie in Vlissingen bezoeken. In de hoek van het Engelse ereveld eten we dan onze broodjes. Daarna langs de onbekende soldaten hormat brengen, zij krijgen nooit bezoek. Known unto God.

   • Als ister rejeki ga ik in november (is gepland)terug naar mijn kampung in Jakarta .
    Voor de 2de keer dit jaar en de afgelopen 2 jaren ook 2x per per jaar, ada urusan disana.
    Tzt kan ik een paar foto’s maken , als niet vergeten.

   • @ JA Somers:
    foto’s zijn gemakkelijk te vinden via de Engelse google: http://www.google.co.uk
    a) zet op de titel
    b) druk op en U krijgt een heel rits van foto’s, inclusief die van Prins Charles die de begraafplaats heeft bezocht

 7. Commonwealth War Graves Commission Cemetery in Menteng Pulo (Jakarta)

  Commonwealth War Graves Commission Cementery Menteng Pulo Jakarta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s