NASAKOM

April 1965. President Soekarno’s concept van een representatief gouvernement was NASAKOM, NAS van Nationale partij, A van godsdienst (de religieuze partijen) en KOM van de Communistische partij.

Soekarno meende met het drie-partijen stelsel een stabiele regeringsvorm te kunnen bereiken. Hij dacht daarbij in de positie te verkeren om de meest actieve machten in Indonesië, het leger en de communistische partij, in balans te kunnen houden.
De strijdkrachten waren goed georganiseerd en Soekarno als hoofdbevelhebber had groot vertrouwen in het leger. Twee getrouwen van hem hadden de leiding, Generaal Nasution was minister van defensie en generaal Yani was bevelhebber van de strijdkrachten.

De 2de macht was de Partai Kommunis Indonesia (PKI).
Gebruikmakend van de geldende NASAKOM-doctrine wilde Soekarno de communisten langs de weg leidden die hij wilde gaan. Maar de leiding van de PKI had een andere route in gedachten. NASAKOM gaf de KPI de strategische positie die zij als partij nog nooit eerder hebben gehad. Zij groeide onder voorzitterschap van D.N. Aidit uit tot de in grootte 3de communistische partij ter wereld met 300.000 kaderleden en 2 miljoen leden.
Zij gebruikte die macht om tot in de meest verwijderde dorpjes een agressieve landhervorming door te voeren daarbij werden landbouwgronden en sawah’s van moslim boeren onteigend. Daarmee werd de sociale positie van de lokale islamitische geestelijken ernstig bedreigd, maar ook het leger kwam hiertegen in verzet. Niemand durfde daar iets tegen te doen. Toen Aidit ook nog 15 miljoen boeren wilde bewapenen met wapens uit China was het duidelijk dat de KPI naar meer macht streefde.

Een gedachte over “NASAKOM

 1. De PKI, en de mantelorganisaties zoals de Boeren Bond( BTI), De Pemuda Rakyat( Jeugdbeweging), Gerwani(Gerakan Wanita Indonesia =Vrouwen Organisatie) , de LEKRA ,,SOBSI(Arbeidersbeweging) en andere organisaties zijn erg militant .

  De perikelen rond de landhervorming(Soekarno’s idee) was 1 van de twee redenen die de aanleiding gaf tot schermutselingen met de anderen(niet PKI kamp), de Moslims. land eigenaren etc.
  Een andere belangrijke reden was de wens een 5de macht op te richten, bewapende groepen , met hulp van Chinese wapens (Tjung) .
  Vergeet ook niet de rol van achtergebleven militairen die met de PKI opstand symphatiseren.

  Het idee van Sukarno om een AS Jakarta-Peking -Hanoi heeft ook een beetje bijgedragen aan de veranderde politieke klimaat die leide tot de pogingscoup van bepaalde militairen , in samenwerking met een paar PKI kaders . Zie Gestapu-PKI . 30 September 1965 .
  Die later tot het uitschakelen van de PKI met alle gevolgen van dien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s