Rosihan Anwar

Rosihan Anwar wordt de laatste Mohikaan onder de Indonesische journalisten genoemd. Hij werd net als Mochtar Lubis in 1922 geboren in een dorpje bij Padang in West Sumatra. Op 87 jarige leeftijd schrijft hij nog steeds columns in de nationale bladen. The Jakarta Post van 9/2/2009

Net als Mochtar Lubis, de auteur van o.m. “Het land onder de regenboog”, behoort Rosihan Anwar tot de onbuigzame journalisten die de politieke en sociaal-economische situaties in de bewogen beginjaren van de Republiek Indonesië op een eerlijke manier probeerde te beoordelen.
Tijdens de Japanse bezetting werd hij naar eigen zeggen uit broodnijd journalist bij Asia Raya, de enige krant die de Japanners toelieten.
In 1947 werd hij hoofdredacteur van zijn eigen culturele tijdschrift, Siasat . Ook stichtte hij in 1948 het sociaal-democratisch blad “Pedoman” (de leidsman).
Toen Soekarno begin 1960 de macht naar zich toe trok en zich van alle kanten bedreigd voelde, was de pers de dupe en werden redacteuren als Lubis, en Anwar in de gevangenis gezet en hun dagbladen verboden.
“Ik dank God dat ik elke crisis in de geschiedenis van Indonesië heb meegemaakt”, zei Anwar, “ik heb veel ervaringen opgedaan tijdens het koloniaal bewind, de Japanse bezetting en het onafhankelijk Indonesië”.
Hij was er bij toen de slag bij Soerabaja zich voltrok in 1945, hij versloeg vele parlementaire vergaderingen tijdens de revolutie en maakte de onderhandelingen mee tussen de delegaties van Nederland en Indonesië, hij reisde mee met Hatta en Soekarno en versloeg de Malino conferentie. Hij was dé corespondent van vele buiten-landse nieuwsbladen en is dat ook nu nog in 2009.

Een gedachte over “Rosihan Anwar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s