NEKOLIM, Neokolonialisme, was het toverwoord van Soekarno tegen de oprichting van de Federale Staten van Malaysia. Radio Jakarta wakkerde de haat aan tegen de ‘aartsboef’ Tengku Abdul Rahman, premier van Malaysia, en natuurlijk tegen de Britse Imperialisten.
Engeland trok zich terug uit zijn Zuid-Aziatische kolonies,
in dit geval uit Maleisië, maar ook uit Serawak en Brits Noord-Borneo (later Sabah genoemd). Gestreefd werd naar een federaal systeem waarbij ook Brunei en Singapore werden betrokken. Malaysia, een federatie van 5 staten.
Tegen de vorming van Malaysia tekende Soekarno verzet aan. Zijn argument was dat Malaysia dan een marionet van Engeland zou blijven en dat met de Britse invloed op de regio de onafhankelijkheid van Indonesië ernstig werd bedreigd.
De vorming van Malaysia ging niet zonder slag of stoot.
Opstanden in Brunei en Serawak tegen de aansluiting met Maleisië werden militair onderdrukt. De UN speelde een rol in de binnenlandse conflicten van beide Borneo-staten via een pro en contra referendum.
Uiteindelijk werd op 16 september 1963 Malaysia opgericht met Maleisië, Singapore, Serawak en Sabah.
Brunei besloot afzonderlijk te blijven. Later in 1965 trok Singapore zich terug uit de federatie.
In Indonesië steeg de spanning. De morgenedities van de nieuwsbladen stonden vol onheilspellend nieuws over een mogelijke inval van Malaysia via Medan en Sumatra.
De Britse en Singaporese ambassades in Jakarta gingen in vlammen op en tegen het einde van 1964 was de bevolking volledig opgeruid tegen Malaysia.
“Nekolim”! Oorlog! Weg met de Britse imperialisten!
ER zijn nog andere redenen .
1.Oude aanspraken omdat Malaysia ooit onder invloedssfeer van Java was .
De oprichter van de 1ste Sultanaat van Maleisie was ooit een Sumatraan, zijn vrouw een Sundanese prinses.
2. Een klein groep Maleisiers wilde ook aansluiting bij Indonesia.
3.Een niet onbelangrijk deel van de Maleisiers waren Indonesiers
4.Veel goed opgeleide Indonesiers werken toen in Maleisie.
Filipijnen had ook bepaalde aanspraken , dus waren ze ook tegen.
Aanspraken van Duitsland op Nederland? De ‘oprichter’ van Nederland was toch een Duitser?
Sorry, Anoniem was ik. Willem (…) ben ik van Duitse bloed. Daar moest in de oorlog Dietse van worden gemaakt. Hij had wel een Franse opvoeding gehad in Brussel. Ons koninklijk huis is niet zomaar een beetje allochtoon, maar al heel erg lang. Maar wij waren ook Spaans: De koning van (…) heb ik altijd geëerd.
Nog een leuke: Napoleon was van mening dat hij de Nederlanden niet hoefde in te lijven, die waren al Frans. Nederland als aanslibsel van Franse grond, via Maas en Schelde. Niet waar? Toch leuk.
Ik dacht eigenlijk een Fransman, later kwam er wel een Duitse tak bij. Duitsland als het Duitse Rijk kan eigenlijk weinig aanspraak op Nederland. Wel heeft Duitsland Nederland als een bestanddeel beschouwd . Dat blijkt dat nadat Hitler cs Nederland bezet heeft, een burger (Seys Inquart) en niet een militair bestuurder wordt
Voor de geschiedkundigen onder U, Het Historisch Nieuwsblad heeft De Grote Geschiedenis Quiz uitgeschreven zie ook http://www.ggq.nl. Het is wel een pittige quiz en ik probeer zonder Internet te gebruiken de Quiz op te lossen. Ave Cesare
Kan iemand me uitleggen hoe NEKOLIM zich verhoudt tot de Konfrontasi-politiek van Sukarno.
Volgens mij worden er veel dingen door elkaar gegooid ; Maleisië als dekolonisatiepolitiek van het Britse Rijk. Maleisië als onafhankelijke Staat (de UMNO van Abdal Rachman). De verhouding Maleisie-Indonesie (Indonesia Raya) en dan de buitenlandse politiek van Indonesie na 1960 .
Zal proberen.
Vroeger was het duidelijk welke grootmachten ( vaak Westers) tot de Koloniale en Imperialistische landen behoren. Zoals Engelsen , Duitsers , Fransen, Nederlanders, Italianen etc .
Na de opstanding van de gekoloniseerde en uitgebuite landen landen in Afrika, Azie , Zuid Amerika , Midden Oosten die onafhankelijk werden moeten de Oude Kol./Imp. landen min of meer gas terug nemen en doen het niet zo openlijk als vroeger.
Zie de strijd tussen Nederland en Indonesia.
Nederland probeerde met geweld de oude rechten in Indonesia te herstellen.
De Engelsen probeerden het subtieler , door nieuwe manieren te bedenken, het steunen van bepaalde groepen in hun oude kolonieen (zoals Malaysia) .
In Malaysia waren globaal 3 groepen , de UMNO , de communisten waar de Engelsen bloedige oorlog voerden en de “neutrale”massa.
Dat was de reden waarom Engeland meehielp (samen met Australia) toen de Maleisiers hun Persekutuan Tanah Melayu (PTM) oprichten .
Waar Singapura en Brunai later de PTM hadden verlaten.
Hier kan men zien dat Sukarno min of meer gelijk had over de rol van de Nieuwe Koloniale Imperialistische krachten , Engeland had een voortrekkersrol.
Voor de goede orde de Maleisiers hadden hun vrijheid van de Engelsen gekregen , niet hadden gevochten zoals de Indonesiers.
Zie mijn posting op 30 maart 2012 om 08:28
De Indonesiers (eerst afzonderlijk) hadden van af de stichting van Batavia gevochten tegen de Nederlanders , die pas eindigde in 1949 .
Italianen in Afrika en Fransen in Vietnam hadden hun invloed zo lang mogelijk proberen te behouden.
Amerika heeft een andere rol gespeeld , als een nieuwe Imperialistische land, die overal mee bemoeide.
Ook in Indonesia , door goed samen te werken /opleiden van TNI officieren , Engeland in mindere mate(bijna nihil) .
Zie hun betrokkenheid bij de PRRI (Sumatra) , Permesta( Celebes) opstanden en de mislukte PKI coup in 1965*
Zie de CIA documenten en het overhandigen van de zgn PKI ledenlijst in de periode van 1965-1966 aan de Landmacht van R.I, resultaat 105.000 slachtoffers.
The Washington Connection and Third World Fascism’ (1979)van Noam Chomsky en Edward S Herman gaat over de rol van Pentagon en CIA .
“van af de stichting van Batavia gevochten tegen de Nederlanders ” Vergeet overigens niet al die vorstendommen die tegen elkaar vochten en daarbij (van beide zijden!) steun vroegen bij de VOC. Ook bij interne problemen zoals successie-oorlogen.
U etaleert wel veel kennis, maar geeft geen antwoord op mijn vraag. Ik ben er maar ingedoken.
Dat idee van Indonesia Raya kwam ter sprake tijdens een ontmoeting van Sukarno met de Maleisische nationalist Ibrahim Ja’acob (leider van de op indonesie georiënteerde beweging KRIS , toen Sukarno en Hatta na hun bezoek aan de Japanse opperbevelhebber Terauchi op de terugweg naar Batavia een dag in Singapore verbleven. Ja’acob maakte aanspraak op de meerderheid van de Maleisische bevolking te vertegenwoordigen maar bleek een onbeduidende tegenkracht tegen de United Malays National Organisation UMNO van Abdul Rachman, die laatste was wars van het idee Indonesia Raya.. Hij dacht meer aan een Malaya Raya toen het leek dat Sumatra zich los zou maken van Indonesië en zich wellicht zou kunnen aansluiten bij Malaya. Sukarno was daarom om het eufemistisch uit te drukken wantrouwend tegen Malaya.
@ Peter.
Allereerst wil ik zeggen dat men mijn posting “gewoon” als een omong kosong verhaal moet zien.
Iets wat spontaan opborrelde , heb ook geen tijd en zin om dieper in te gaan ( doe ik vaker), kost mij te veel moeite .
Wel kan men als ze willen dieper in te gaan door het zelf te zoeken.
Ik geef allen een hint.
Zie ook mijn posting op Surya Atmadja op 30 maart 2012 om 08:28
De Orang Melayu (dus ook hun Bhs Melayu die later Bhs Indonesia werd=> versie Riau Lingga) waren Indonesiers( mensen uit Nusantara=De gordel van Smaragd).
Hun “cultuur” was Indonesische cultuur .
Het was logisch dat Soekarno “begerig” keek naar de mogelijkheid om met zijn broedervolk de Maleiers samen te werken , zoals Tuanku A.Rachman die droomde om met Sumatra een alliantie te vormen ( logisch zijn voorouders , de eerste Sultans waren Sumatranen).
En werd hier niet vermeld dat Soekarno op dat moment een politieke doel had om de binnenlandse problemen zoals economishe /politieke problemen tijdelijk af te wenden om door KONFRONTASI POLITIK/GANJANG MALAYSIA te lanceren.
Het was door het ingrijpen van de Britten en Australia dat Malaysia niet werd “verpletterd” , in ieder geval niet in ellende gestort .Vergeet niet dat Indonesia toen een grootmacht op militair gebied(Russische wapens) .
Malaysia was een maaksel van U.K en had ook een pact met U.K en Australia.
Dus als het tot een open oorlog kwam moet Indonesia tegen U.K en Australia vechten .
De uitslag zal voor iedereen duidelijk zijn .
Ik weet nog tijdens de konfrontasi campagne vele miljoenen ! Indonesiers werden “gemobiliseerd” .Zelfs mijn ouweheer moest zogenaamd “militaire training” volgen , waar hij soldaat moet spelen.Als vrijwilligers/sukarelawan.
Dat houd in dat hij een paar keren zogenaamd naar zo’n training moest gaan , want ik heb hem zien lopen in groene leger kleding en weggebracht. .
In feite werd hij gebracht door dienstchauffeur met dienstauto , en zijn gezicht laten zien, als iemand van “hogere” echelon heeft hij een rolfunctie, terwijl alles is gewoon een grote toneelstuk.
Waar Sukarno weinig rekening had gehouden is dat zijn infiltranten gelijk verraden werd door de Maleisiers .Door de nakomelingen van Javanen/Indonesiers .
Wat de rol van de Chinezen en Tamils(Indiers) betreft is voor mij niet zo duidelijk.
E.e.a kan men op het net/ ook serieuze literatuur vinden.
https://books.google.nl/books?id=icMwAQAAQBAJ&pg=PA160&lpg=PA160&dq=ganyang+malaysia&source=bl&ots=ghEdB4KGGz&sig=D3Mg6_1iS7w4rTR3VzwEftIHNdw&hl=nl&sa=X&ei=9-AbVfjoBcb0Uuv5g9gJ&ved=0CFsQ6AEwDA#v=onepage&q=ganyang%20malaysia&f=false
Men dient altijd voorzichtig te zijn bij het schrijven op een blog, beter niet schrijven dan onnauwkeurig schrijven in het bijzonder bij een geschiedenisonderwerp.
Ik heb wat problemen bij het onderwerp, wat woordkeuze betreft . Haat lijkt me niet een drijfveer van Sukarno (zie ook zijn biografie) maar bij Maleisie was het meer de steun die zij in 1958 verleende aan de PRRI-rebellen, naast de Groot-Maleisie gedachte van Abdul Rachman natuurlijk
Peter van den Broek op 1 april 2015 om 15:13 schreef:
Men dient altijd voorzichtig te zijn bij het schrijven op een blog, beter niet schrijven dan onnauwkeurig schrijven in het bijzonder bij een geschiedenisonderwerp.
===============================================
Voor sommige Nederlanders was bijna alles(wink) wat Sukarno deed al bijna verdacht .
Uit een Maleisische site :
De “Groot Maleisische” gedachte van de Tuanku A.R (UMNO) en de “samenwerking” met de British (!) werd vaak naar voren geschoven alsof UMNO de “enige” vertegenwoordigers was van de Maleisiers.
Terwijl er andere partijen(PERTUBUHAN*) waren die merdeka willen en tegen de British onderdrukking / uitbuiting verweren.
Zoals de linkse groepen (=>pertubuhan-pertubuhan politik kiri )zoals (Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), Angkatan Pemuda Insaf* (API), Angkatan Wanita Sedar* (AWAS), Parti* Komunis Malaya (PKM) dan banyak lagi *= etc.
De British hadden een bloedige oorlog gevoerd tegen de Parti* Komunis Malaya.
Waarom werden die partijen verboden(di-haram-kan* ) ?
1.Omdat ze 100% merdeka willen (Kerana mereka mahu kemerdekaan 100% bagi Malaya.)
2.Ze willen dat British weg gingen en niet deeconomische rijkdommen pakken.
(Mereka mahu* British keluar dan tidak lagi mengaut kekayaan ekonomi tanah ini.)
3.Baas in eigen land , en niet aan het lijntje gehouden door British
4.Wij moeten van bewust zijn dat PKMM (ditubuhkan* op 17 Oktober 1945 ) de eerste politieke partij was van Orang Melayu en NIET UMNO.
(Kita perlu tahu parti politik pertama orang-orang Melayu adalah PKMM dan bukannya United Malay National Organisation =Umno).
=========================================
Iedereen kan het nalezen .
Opmerking : ondanks een paar termen die typisch Melayu taal kenmerken hebben zoals (*) kan ik als Indonesier de Bhs Melayu tekst begrijpen.
Logisch, Indonesiers en Maleisiers ( uitgezonderd de Chinese en Tamil oorsprong) hadden dezelfde voorouders, bijna dezelfde taal en cultuur, ze hadden dezelfde “tak/oorsprong” (rumpun)
Mijn 2 gobang bijdrage
Als toetje :
https://books.google.nl/books?id=HMxVII0-n84C&pg=PA62&lpg=PA62&dq=UMNO+and+the+British&source=bl&ots=I2vt532yWn&sig=TdZ_Dt8imsswUPXVHkLfPxGy_Ls&hl=nl&sa=X&ei=aCQcVcv3HM-tabzIgfAC&ved=0CDsQ6AEwAw#v=onepage&q=UMNO%20and%20the%20British&f=false
Wat wordt er van mij verwacht, dat ik dat boek van tig bladzijden achter die link ga lezen, wat is dat voor een discussietechniek. Vertel maar wat de kern van dat boek is of moet ik dat soms aangeven?
Kern is dat er een link bestaat tussen de Ne-Kol-Im (in dit geval de Engelse) en de “vijandelijkheden” tussen Sukarno en T.A.Rachman .
Als reactie op :
Peter van den Broek op 30 maart 2015 om 18:16 schreef:
Kan iemand me uitleggen hoe NEKOLIM zich verhoudt tot de Konfrontasi-politiek van Sukarno.
In totaal 21 woorden .
Als ik die 21 woorden zo maar vermeld heb , zonder bron vermelding , werd mijn Omong Kosong verhaal niet snel geaccepteerd .
Mijn motto is : Bisa diCEK .
Naschrift:
het oprichten van Malaysia werd door de Maleisische nationalisten/communisten etc als HERkolonisatie (NIET als dekolonisatie) .
Ze zien UMNO als verlengstuk van de British , dat probeerde Van Mook jaren eerder in Indonesia door het oprichten van de deelstaten.
De Engelsen hadden het makkelijker ,Malayu is relatief klein en de 2 andere bevolkingsgroepen Chinees/Indiers waren ook min of meer pro British.
@ dhr Atmadja
Ik weet iets af van Geschiedenis, ook Internationale Geschiedenis en hetgeen wat U boven vertelt is in volkomen tegenstelling tot de buitenlandse politiek van het Verenigd Koninkrijk in die tijd, dat was niet hun dekolonisatiepolitiek zoals in India, pakistan, bangladesh en ook in hun Afrikaanse kolonien . Ik denk er totaal anders over en wel met bronnen gestaafd, zo kan ik Uw Omong Kosong niet accepteren. U schrijft zelf dat U uit de losse hand wel iets opschrijft, hierbij is het of U zonder handen dat doet.
Hebt U wel het boek gelezen van Franklin B. Weinstein: Indonesia Abandons Confrontation: An inquiry into the Functions of Indonesian Foreign Policy.Ik ben niet de persoon die naar allerlei links verwijs. Ik heb de moeite genomen om het boek door te bladeren en kijkt u na blz 95 onder conclusies. Daar gaat het om Sukarno die de confrontatie politiek als instrument gebruikte om zijn positie te handhaven.
Zo ik ga maar slapen
@Peter .
De konfrontasi politiek van Sukarno had ik zelf meegemaakt /gezien toen ik in mijn laatste jaar van SMP of begin SMA tijd in Jakarta .
Dus de rol van UK/Australia werd gezien van uit mijn achtergrond( Indonesisch).
(Bijna) Iedereen in Indonesia vooral in Jakarta werd gek/enthousiast gemaakt met Ganyang Malaysia (Verplettert Malaysia) campagne , “alle weerbare” mannen moesten als Sukeralawan (vrijwilligers)spelen.
Zelfs mijn oude heer moet door zijn functie een paar keren marcheren , toen zogenaamd zijn latihan had voltooid .
De ibu ibu pejabats ( dames van “hoge”functionarissen moeten ook meespelen als sukarelawati-vrouwelijke vrijwilligsters , Rode Kruis etc ) .
Het was een grote toneelstuk geweest.
Uiteraard lees ik geen boeken uit die tijd(alleen krantenartikelen , tv (Je hebt allen de staatszender TVRI).De konfrontasi met Malaysia is voor mij een bijkomstigheid.
Ik probeer boeken te lezen/ kopen als het gaat om N.O.I-Nusantara etc .
Eerlijk gezegd heb ik de middelen niet , heb alleen een AOW echtpaar plus kleine bedrijfspensioen.
En ik wil nog gaan reizen .
De meeste Indonesiers (generatie van mijn ouders) uit die tijd weten ook wel dat het een afleiding tactiek was van Sukarno om problemen in de binnenlandse politiek (Sukarno lijkt de “alleenheerser” maar ……), economische problemen ( bijna 25% van de staatsuitgaven ging toen naar defensie i.v.m de West Irian kwestie ) , binnenlandse opstandjes (PRRI-Permesta, Darul Islam op Java-Sumatra-Sulawesi ) .
Soekarno had van af het begin 1945 al problemen met zijn binnenlandse politieke tegenstanders die hij buiten spel kon zetten, zelfs bij de TNI-ABRI was hij niet zo populair ,
Zijn hele carriere werd hij min of meer bedreigd door politieke tegenstanders , wat ik het ergste vind is de rol van zijn zgn adviseurs/vrienden.
Ik zeg de ja knikkers ,
Toen hij na zijn wilde avonturen, megalomania achtige projecten voorbij waren , ging hij weer flirten met Hanoi-Peking en de PKI .
Dat had geleidt tot zijn aftreden . Het was zijn lot(nasib) geweest.
Maáf , anoniem ben .
Haastig spoed zelden goed zeggen de Nederlanders
DE INDO IS EEN HYBRIDE BEVOLKINGGSGROEP EEN MENGELING VAN EEN EUROPEAAN EN EEN INLANDSE SOORT.