Geallieerde troepen op Java

In 1942 telde het KNIL op Java 3 Infanterie divisies (ca. 25.000 man beroepsleger aangevuld met 40.000 man Landstorm, militie en stadswachten). Lt.-Generaal H. ter Poorten was legercommandant met hoofdkwartier te Bandoeng.

Net voor de Japanse landingen op Java op 1 maart 1942 bevonden zich, over het hele eiland verspreid, enkele Britse, Australische en Amerikaanse legeronderdelen.
De Britse strijdmacht bestond uit ca. 5.500 man. Het commando beruste bij generaal H D W Sitwell. Hij had zijn Hoofdkwartier in Bandoeng gevestigd.
Onderdelen van de Britse strijdmacht waren een tank regiment te Bandoeng en zware- en lichte luchtdoelartillerie verspreid rond de hoofdsteden en vliegvelden van Java.
Verder genie-, verbindings-, transport- en medische troepen ondergebracht op diverse locaties op Java. De Amerikaanse strijdmacht bestond uit een bataljon veldartillerie en bedroeg ca 750 man onder commando van generaal J. F. Barnes.
De Australische strijdmacht bestond uit ca. 3000 man onder commando van generaal A.S. Blackburn. De manschappen behoorden allen tot verschillende wapens en legeronderdelen
Met behulp van een Britse tankeenheid, een Amerikaanse eenheid veldartillerie en bijeen gesprokkelde wapens als brenguns, antitank geweren, mortieren, trucks en lichte overvalwagens organiseerde gen. Blackburn de Australiërs in een ad hoc mobiele brigade, bestaande uit 3 infanterie bataljons.
Onder de naam Blackforce hebben deze troepen zware strijd geleverd met de Japanse invasiemacht.

Een gedachte over “Geallieerde troepen op Java

  1. Die 40.000 man landstorm enz. waren alleen de mobilisatie-eenheden vanwege de oorlog. De sterkte van de inheemse militairen ken ik niet uit mijn hoofd, ook zo’n 25.000 man? Er wordt wel eens gezegd dat Indië bezet was door Nederland. Indië, zo groot als heel Europa, bezet door 25.000 + 25.000 man? Bezet, dus een soort oorlogstoestand. In Nederland, zo groot als een kwart van Java, was het leger in vredestijd ruim 100.000 man. Was dat kleine Nederland veel moeilijker te bezetten dan dat grote Indië?

Plaats een reactie