Fort Rotterdam te Makassar

De vesting Rotterdam te Makassar was oorspronkelijk Portugees en heette de Vijfsprong naar de 5 bastions waarmee het versterkt was. Het is het best bewaard gebleven bolwerk uit de VOC-tijd.

Cornelis Speelman, de latere Gouverneur-Generaal (1681-1684) veroverde het fort en gaf het de naam van zijn geboortestad, Rotterdam.
Deze vesting was gedurende lange tijd het sterkste bolwerk van de hele Archipel, zelfs sterker dan het Kasteel van Batavia en het Kasteel Victoria op Ambon.
En met reden, want Makassar gold vroeger als de sleutel van het Oosten en verder hadden de Makassaren de bijnaam van “de haantjes van het Oosten”, want zij waren vechtlustig en stoutmoedig.

Binnen het fort liggen om een groot centraal plein de gebouwen uit de 17de en 18de eeuw in oud-Hollandse stijl, met hun typische topgeveltjes en schuin aflopende daken, kleine venstertjes en lage brede deuren.
De kerk, het chirurgijnhuis, de ambtelijke gebouwen, het stadhuis met het balkon waar de strenge heren van het Gerecht zaten te kijken naar de gestraften die op het plein hun vonnis ondergingen. Men sloeg en ranselde op de ruggen van de gestraften, men geselde ‘vijf en twintig met de rotan’, men brandmerkte en deed andere dingen met gloeiende tangen. Alles moest preventief of repressief werken om de braven te laten zien wat het loon der niet-braven was.
De doodstraf werd buiten het fort voltrokken, ten aanschouwe van het toegestroomde volk, dat zich om de galg verzamelde.

2 gedachten over “Fort Rotterdam te Makassar

Plaats een reactie